Бургаските земеделци ще се включат в националните протести
Автор: Екип Burgas24.bg 15:21 / 17.03.2011Коментари ()733
© Burgas24.bg
УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите взе решение за национални стачни действия на 21 март от 10.00 часа по места в цялата страна, каза Николай Киров, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите- Бургас. Решението е взето на среща в Арбанаси, която се проведе вчера. Бургаските земеделци ще се съберат в понеделник в 10.00 часа в Карнобат с машините им и по всяка вероятност ще направят митинг. След това ще протестират из града и най-вероятно ще се отправят към Петолъчката, за да се срещнат с колегите им от Сливен и от Ямбол.

Основните искания на зърнопроизводителите е да се спазят поетите ангажименти от страна на правителството от подписания меморандум с премиера, Бойко Борисов, и Националната асоциация на зърнопроизводителите от 08 юни 2010 година. Част от нещата, които се включват в подписания документ е изплащане на европейските и национални субсидии до 15 март тази година на всички земеделски производители, за данъците, за акциза на горивата, за данъчното облагане, за браншовия закон. По думите на Киров до този момент около 20% са изплатените европейски субсидии на земеделците в Бургаски регион и то главно на маломерните фермери. Националните все още никой не е получил. На едрите земеделци все още не е изплатено нищо. Дребните селскостопански производители са тези, които имат по 100-200 декара обработваема земя, с овощни градини от порядъка на 10-20 декара.

" Ние бяхме колегиални досега в тази тежка икономическа година. Европейските колеги получиха парите си още в края на миналата година. Разбрахме, че е тежко положението и имахме уговорка да изчакаме до 15 март. Насрочената дата дойде, но няма насреща нищо", каза още Киров. Парите, които се полагат на селскостопанските производители са около 28 лева на декар. "Няма значение дали е едър или дребен земеделец. Щом отговаря на условията за подпомагане на единица площ, всеки получава", добави още председателят.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaskite-zemedelci-shte-se-vklyuchat-v-nacionalnite-protesti-238469
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.