Община Бургас подготвя още четири проекта за канализация
Автор: Екип Burgas24.bg 17:27 / 10.03.2011Коментари ()868
© Burgas24.bg
В момента община Бургас подготвя още четири проекта за канализация, съобщи по време на откриването на канализацията и канално-помпената станция в квартал Долно Езерово кметът на община Бургас Димитър Николов. По проекта за квартал "Горно Езерово" са спечелени средства за техническа помощ и в момента се изготвя инвестиционният проект. В същия етап и стадии общинската администрация е и с проекта, който касае изцяло решаването на водния цикъл на м. Черно море и с. Рудник. Там ще бъде със съвместна пречиствателна станция, заради тяхната близост.

След подготвянето на техническите проекти община Бургас ще кандидатства с инвестиционен проект за безвъзмездна помощ по ОП "Околна среда". Внесени са и още два проекта за втория етап на пречиствателната станция в к-с "Меден рудник". "След откриването й преди година и половина спешно започнахме да работим по за разширяване капацитета на пречиствателната станция, защото тя в момента не може да обслужва жилищния комплекс", посочи кметът Николов. Според информация на Общината жителите там са около 90 хиляди. Внесен е и проект за развитие, разширение, реконструкция на канализацията на кв. "Сарафово". Една част от нея е изградена със собствени средства на жителите, буквално полулегално, обясни кметът Николов. Там не са спазени и техническите изисквания. От администрацията планират нейното разширяване и модернизация, с цел поемане на част от отпадните води на летищния комплекс, който е в процес на разширяване.

Функционира канално-помпената станция в кв. Сарафово, която е с четири помпи и изцяло е спрян достъпа на отпадните води в Черно море. Общината е в процедура на внасяне на още един проект за канализация и пречиствателна станция за квартал Крайморие, към който бяха присъединени и нови територии. На общината е подарен терен от 9 дка, на които ще бъде изградена пречиствателна станция и стартиране изграждане и канализация и нов водопровод за новите зони и както и за старосъществуващата територия на квартал, посочи градоначалникът. В процедура е изграждането на канализация в с. Маринка по програма ПУДООС. Първият етап е завършен, в процес на изчакване е финансирането по втория етап.

"Бяхме спрени с реконструкцията на трасето Бургас - Малко Търново, защото трябваше да премине фирмата с полагането на новия асфалт, а ние бързаме да си сменим основния колектор, който преминава по централната улица на селото", посочи Димитър Николов. "Подготвяме също и един проект за модернизация на част от канализацията на съществуващи жилищни комплекси в Бургас, но очакваме ВиК да ни подадат реалните технически проекти за да можем заедно с тях да подготвим качествен инвестиционен проект", каза още кметът Николов. По време на откриването на канализацията в квартал Долно Езерово стана ясно, че реализираните водни проекти и проекти по околна среда на Бургас са за над 200 млн. лв. Шест милиона лева и финансирането на проекта за канализацията и канално-помпената станция на квартал Долно Езерово.

"С този проект осигуряваме канализация и съвременен начин на живот на жителите на квартал Долно Езерово. Осигуряваме моредна канално-помпена станция с две модерни помпи и колектор за градската пречистветелна станция. С тази инвестиция изцяло завършваме водния цикъл на квартал Долно Езерово", каза още кметът Николов. Той припомни големите дъждове и снегове в началото на 2010 година, които оставиха половината от квартала във вода.

"Сега много по-лесно ще се справим с тези наводнения, защото ще имаме и добро отичане на дъжда в канализацията, а оттам нататък няма да функционират септичните ями. Най-голямото изпитание беше, когато трябваше да осигурим допълнително средства и да поемем обезпечаването на домовите отклонения на жителите на квартала", допълни градоначалникът. Общинският съвет гласува средства за това от резервите на общината. По този начин цялостното включване с домовите отклонения и канализацията не е струвала нищо на гражданите. Проектът беше финансиран по ОП Околна среда за безвъзмездна помощ.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Obshtina-Burgas-podgotvya-oshte-chetiri-proekta-za-kanalizaciya-236432
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.