30 лева за повреден стол в Природо-математическата гимназия
Автор: Екип Burgas24.bg 11:02 / 04.03.2011Коментари ()1721
© Burgas24.bg
30 лв. за повреден стол искат от родители,чийто деца учат в Природо-математическата гимназия "Акад. Н. Обрешков" в Бургас, предаде репортер на Burgas24.bg. Затова сигнализираха родители,чийто деца учат в елитното училище. По думите им ръководството на училището е приело ценоразпис, в който било записано колко струва всяко повредено училищно имущество - разбита врата, страшен чин. Родителите били запознати със съществуването на ценоразписа, но така и не са го виждали - той бил "за консумация" на класните ръководители.

Майката подала ни сигнала пожела анонимност, за да предпази детето си от "по-специално отношение" от страна на учителите. По думите й ценоразписа е обявен на родителската среща през февруари:" този ценоразпис не ни бе представен.Ние сме се разписали , че сме запознати с правилника на училището.Но този ценоразпис е приет след като ние сме се подписали т.е. не знаем какви са точните цени в него, защото никой не ни ги обяви официално.Аз се притеснявам, че може да ми се наложи да плащам за изпотрошена училищна мебел, която не е повредена от детето ми.

Спряганите суми сред родителите били 30 лева за стол и около 100 за чин.

От години сградата се ползва от две гимназии-математическата и френската.

От ръководството на ПМГ отрекоха да има ценоразпис, но не скриха че щетите се възстановяват според документи, които съдържат цени на мебели и са приети от ръководството на двете гимназии.

Помощник директорът Станимир Баев- бе категоричен, че "за ценоразпис не може да се говори,защото това е един документ,който е вътрешен между нашите две гимназии.Аз не говоря за ценоразпис,казах ви че родителя е длъжен според вътрешния правилник да възстанови щетата.". На въпроса, ако дете счупи един стол каква е цената която трябва да заплати родителя Баев отговори така:"Родителя не заплаща цена, той е длъжен да го възстанови.А ако не може ние ще му дадем оферти на магазини от които може да купи"

За съществуването на ценоразпис потвърдиха учители, които не пожелаха да бъдат споменавани имената им.По думите им той не е обявяван официално, защото е ориентировъчна информация за класните ръководители.

От Община Бургас контрираха, че подобен ценоразпис е незаконен..Заместник кметът по образование Йорданка Ананиева сподели:"ценоразпис за събирането на средства не би трябвало да има,тъй като средства се събират по точно определен ред, който е фиксиран и в Закона за бюджета.Събирането на средства в учебните заведения трябвало да мине и през Общински съвет, затова на следващото заседание на общината с директорите на училищата ще бъде повдигната тази тема, тя е явно наболяла в бургаските училища.Според Ананиева учениците трябва да пазят училищното имущество и при повредата му то трябва да бъде възстановявано, но не чрез събирането на пари от родителите.

Ще се търси законов начин за възстановяване на щетите от учениците. След нашия сигнал от общината започнаха проверка по случая



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/30-leva-za-povreden-stol-v-Prirodo-matematicheskata-gimnaziya-234823
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.