Как да се насладим на чесъна без неприятните стомашни и ароматни ефекти
Автор: Десислава Томева 12:44 / 14.11.2024Коментари ()1021
©
Чесънът е зеленчук, богат на полезни вещества, най-известното сред които е алицинът – съединение със силни антимикробни свойства. Алицинът и серните съединения, съдържащи се в чесъна, обаче често дразнят стомашната лигавица, причинявайки дискомфорт, газове или киселини, особено при хора с чувствителен стомах или гастрит.

Махане на зеления израстък – по-лесно смилаем ли става чесънът?

Теорията, че премахването на зеления зародиш прави чесъна по-лесен за храносмилане, е основателна. Зеленият израстък съдържа съединения, които при разлагане могат да създадат повече газове и да предизвикат стомашен дискомфорт. Затова премахването му, особено при сурова консумация, се препоръчва за по-нежно въздействие върху стомаха.

Как да минимизираме стомашния дискомфорт от чесъна?

Освен премахването на зеления зародиш, чесънът може да стане по-лесно смилаем чрез:

Леко готвене на пара или сотиране – топлинната обработка намалява част от дразнещите съединения.

Комбиниране с мазнини – добавянето на зехтин или масло улеснява усвояването и намалява дразненето.

Комбиниране с джинджифил – джинджифилът има успокояващ ефект върху стомаха и може да намали раздразнението от чесъна.

Лечебните свойства на чесъна

Чесънът не само добавя пикантен вкус в ястията, но е и естествено средство за подкрепа на здравето, особено през студените сезони:

Подкрепя имунната система – Алицинът и другите съединения в чесъна стимулират имунната система и намаляват риска от инфекции.

Подобрява кръвообращението – Чесънът подпомага нормалното кръвно налягане и може да понижи холестерола, като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Противомикробен и противовъзпалителен ефект – Чесънът е естествен антисептик и противовъзпалително средство, което може да помогне за борба с вирусите и бактериите в сезона на настинки и грип.

Антиоксидантни свойства – Чесънът съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и забавят процеса на стареене.

Как да се отървем от миризмата на чесън?

Миризмата на чесън се разпространява в тялото чрез серните съединения, които преминават в кръвта и дишането. За да намалим аромата:

Магданоз и мента – Зелените подправки неутрализират миризмата.

Пълномаслено мляко – Проучвания показват, че млякото значително намалява чесновия аромат.

Ябълки и лимонов сок – Действат като естествени дезодоранти и освежават дъха.

Ето и малко история

Чесънът е познат от хиляди години – използван е от древните египтяни, римляни и гърци не само като подправка, но и като защитен и лечебен агент. В различни култури се е смятало, че чесънът носи сила, предпазва от зли духове и лекува множество заболявания. Това го прави важен символ в медицината и кулинарията до днес.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Kak-da-se-nasladim-na-chesuna-bez-nepriyatnite-stomashni-i-aromatni-efekti-2337414
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.