Дебатите за първия байпас в Бургас продължават
Автор: Екип Burgas24.bg 12:19 / 25.02.2011Коментари ()1752
©
Първият аорто-феморален байпас в Бургас е поставен още преди 6 години от съдовия хирург проф. Тодор Захариев, ръководител на Клиниката по съдова хирургия и ангиология при Университетска болница "Св. Екатерина". Тогава проф. Захариев извършва операцията съвместно с екип на Бургаската болница, ръководен от д-р Теодор Танев, предаде репортер на Burgas24.bg. По това време д-р Танев е началник на Първо хирургично отделение с детски и съдов сектор. Операцията, състояща се в поставяне на съдова протеза на възрастен пациент, се извършва, за да се избегне ампутация на долен крайник. За съжаление, стесняването на кръвоносните съдове на долните крайници често се среща сред възрастните пациенти - между 3 и 10% от населението под 70 години и между 15 и 20% у населението над 70-годишна възраст. При болните от диабет този проблем е още по-сериозен.

Съдовите протези са единствената алтернатива на ампутацията на крайниците, благодарение на тях се избягва и инвалидизирането на пациента.

След поставянето на този байпас в Бургаската болница под ръководството на проф. Захариев и д-р Танев са обучени и други съдови хирурзи, които работят в МБАЛ-Бургас.

Преди четири години секторът по съдова хирургия е закрит заради неуредици със здравната каса.

От есента на миналата година е възстановен отново, благодарение на съдействието на Община Бургас и Областна управа, а от тази година е разширен и отделен като самостоятелно звено - Отделение по съдова хирургия.

Новият рамков договор, който болницата подписа със здравната каса, е за пълния обем клинични пътеки по съдова хирургия. Това означава, че пациентите няма да заплащат нищо за лечението си.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Debatite-za-purviya-baipas-v-Burgas-produlzhavat-233059
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.