Виктория Бекъм яде този зеленчук всяка сутрин, ползите за човешкия организъм са големи, намалява и възпалението
Автор: Екип Burgas24.bg 16:23 / 28.10.2024Коментари ()318
©
Целината, която Виктория Бекъм яде всяка сутрин, е изключително здравословна. Има само 10 калории на стрък, поради което отдавна се счита за нискокалорична диетична храна. Хрупкавата целина има и редица ползи за здравето, които могат да ви изненадат.

Отличен източник е на важни антиоксиданти, които предпазват клетките, кръвоносните съдове и органите от оксидативно увреждане. Съдържа витамин С, бета-каротин и флавоноиди, а в един стрък има поне 12 допълнителни вида антиоксидантни хранителни вещества.

Освен това е отличен източник на фитонутриенти, за които е доказано, че намаляват възпалението в храносмилателния тракт, клетките, кръвоносните съдове и органите. Хроничното възпаление е свързано с много заболявания, включително артрит и остеопороза. Целината и семената от целина имат приблизително 25 противовъзпалителни съединения, които могат да осигурят защита на тялото.

Докато антиоксидантните и противовъзпалителни хранителни вещества осигуряват защита в целия храносмилателен тракт, целината е особено полезна за стомаха. Проучванията върху животни показват, че базираните на пектин полизахариди в нея, включително съединение, известно като апиум, намаляват случаите на стомашни язви, подобряват здравето на стомашната лигавица и модулират стомашните секреции.

Целината съдържа и много вода - почти 95% - плюс голямо количество разтворими и неразтворими фибри. Всичко това поддържа здрав храносмилателния тракт и насърчава редовното изхождане. Една чаша целина съдържа 5 грама диетични фибри.

Заедно с тях ще получите и витамини А, К и С, както и минерали, като калий и фолат. Също така е с ниско съдържание на натрий. Освен това има нисък гликемичен индекс, което означава, че има бавен и постоянен ефект върху нивата на кръвната захар.

Благодарение на минералите като магнезий, желязо и натрий целината може да неутрализира киселинните храни, да не говорим, че тези минерали са от съществено значение за основните функции на тялото, пише zdrave.to.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Viktoriya-Bekum-yade-tozi-zelenchuk-vsyaka-sutrin-polzite-za-choveshkiya-organizum-sa-golemi-namalyava-i-vuzpalenieto-2315976
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.