"Емилия Перес" може да гледате днес в Бургас
©
Ноар драма, трогателен мюзикъл или безкрайно дързък и радикален филм е "Емилия Перес“? Доста емоционални са коментарите на критиката и публиката. Номиниран, награждаван, обсъждан,критикуван филмът на Жак Одиар едва ли оставя някого равнодушен.

Тази вечер можете да му дадете своята оценка,  след като го гледате в 19.00 часа, в Културен дом НХК. Заглавието е част от блестящата селекция на "Синелибри“ в Бургас.

Във филма участват Зоуи Салдана и Селена Гомес.

Сюжетът няма как да не ви грабне. Рита Мора, талантлива адвокатка по наказателни дела от град Мексико, е претоварена, нископлатена и потисната. Един ден тя получава телефонно обаждане от влиятелен непознат на име Манитас, който се оказва страховит бос на картел. Манитас отправя тайно и доста щедро предложение към Рита: да му помогне да изчезне от настоящия си живот – включително от ежедневието на децата и съпругата си Джеси – за да продължи сам живота си като жена. Следва сърцераздирателна поредица от сцени, от които Манитас изплува като блестящата Емилия Перес, която години по-късно отново ще потърси път към семейството си.

Свободна адаптация по роман на Борис Расон, "Емилия Перес“ е невероятно дързък и емоционално помитащ филм, който изглежда така, сякаш Педро Алмодовар е преработил "Мисис Даутфайър“, за да създаде изпепеляваща музикална и криминална трагикомедия. Толкова много се случва в тази екстатична "мексиканска“ история – структурно, музикално, театрално, политически – че сработването на всички елементи и пластове на наратива е същински подвиг. Резултатът е кинематографичен шедьовър и стъписващ разрез на мексиканското общество, което прави постижението на Жак Одиар още по-впечатляващо!

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ИА "Национален филмов център“ и Фонд "Култура“ на Община Бургас.

Билети на каса "Часовника“ – до 30 октомври 2024 (понеделник-събота, от 9:30 до 18:30 ч.), на касата на НХК (на 21, 22, 23, 24, 25, 26 и 27 октомври 2024, от 10:00 до 19:30 ч.).

ЦЕНА: 12 лв. (редовен) / 10 лв. (намаление за учащи, пенсионери)

Награди и номинации:

2024 Награда на журито на кинофестивалa в Кан

2024 Награда за най-добра актриса (актьорски ансамбъл) на кинофестивалa в Кан, поделена между Зоуи Салдана, Карла София Гаскон, Селена Гомес и Адриана Пас

2024 Номинация за "Златна палма“ на кинофестивалa в Кан

2024 Номинация за "Странна палма“ на кинофестивалa в Кан

2024 Номинация за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Сан Себастиан

2024 Награда "Variety Artisan Award“ от Международния филмов фестивал в Торонто за композитора Клеман Дюкол

2024 Селекция на Европейската филмова академия


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Emiliya-Peres-mozhe-da-gledate-dnes-v-Burgas-2314188
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.