Българските медици, които преглеждаха безплатно в Албания, са заминали с военния самолет "Спартан" 
©
Български лекари и фондация "Българска памет" организираха безплатни профилактични прегледи на населението в община Пустец, Албания, където живее и коренно българско население. Инициативата съвпада с Международния ден на лекаря, а целта ѝ е да допринесе за подобряване качеството на живот на жителите на общината чрез осигуряване на достъп до специализирани медицински услуги, каквито в момента в региона липсват.

Това е второ издание на една мисия, която се надявам поне срама на България за това, че 60 години това население е било изоставено от нашата държава", заяви в ефира на NOVA проф. кардиологът Иво Петров.

По думите му тази година е имало повече специалисти – 7 лекари и 2 медицински сестри. Имало е и повече желаещи за прегледи.

"Интересът беше гигантски. Очакваха ни пациенти много преди да пристигнем. Казаха, че са чакали часове наред", каза д-р Петров.  

Лекарите са отишли до Албания с военния самолет "Спартан". Това е дало възможно да се придвижи техника, уникална за региона.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Bulgarskite-medici-koito-preglezhdaha-bezplatno-v-Albaniya-sa-zaminali-s-voenniya-samolet-Spartan--2307351
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.