Какво да закусваме, за да извлечем допълнителни ползи за здравето на сърцето си
©
Въпреки че в последните години стана модерно да се прави фастинг и да сe пропуска закуската, за мнозина тя продължава да си е най-важното хранене за нея. А ако подберем правилно продуктите, които хапваме сутрин, тя може да е не само най-доброто негово начало, но и да извлечем допълнителни ползи за здравето си.

Учени от университета Harvard правят задълбочено проучване и анализ на данни от предишни изследвания, от които заключват, че най-честата причина за сърдечно-съдови заболявания е високият холестерол. А той е лесно предотвратим с няколко просто промени в начина ни на хранене, с които може да постигнем наистина голяма разлика. И всичко започва именно от закуската.

Установява се, че тези, които консумират повече фибри на закуска, имат по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и всички последствия от тях, в това число и смърт. Подчертава се, че най-полезни са разтворимите фибри, които са с високо съдържание на бета глюкани, известни с функцията си да редуцират нивата на "лошия" холестерол. 

Една от препоръките е да закусваме овесени ядки. Те са богати на въпросните фибри, а освен това имат нисък гликемичен индекс, с който освобождават енергията си постепенно и предотвратяват резките скокове и спадове и нивата на кръвна захар през деня. Това също е важно за здравето на сърцето, защото високите нива на кръвна захар увеличават и риска от сърдечни удари и заболявания, обяснява Marca.

Освен на овесени ядки с мляко и плодове или смути с овесени ядки, можем да заложим и на бобови култури, които също са много богати на разтворими фибри и ни държат сити за дълго. Те са подходящ избор и ако искаме да свалим килограми.

Препоръката е за малка порция бял боб например и две препечени филии пълнозърнест хляб. Към тях може да добавим и едно или две яйца, но по-добре да пропуснем бекона от класическата английска закуска, защото, както знаем, не е от най-полезните храни за сърцето, препоръчва SurreyLive, цитиран от lifestyle.bg.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Kakvo-da-zakusvame-za-da-izvlechem-dopulnitelni-polzi-za-zdraveto-na-surceto-si-2300559
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.