Една от най-ценните скулптури на Ватиканските музеи отново бе изложена на показ
Автор: ИА Фокус 23:02 / 15.10.2024Коментари ()633
©
Ватиканските музеи представиха реставрираната статуя на една от най-ценните им скулптури - тази на Аполон Белведерски. Това се случи във вторник, като статуята датира от 2 век и е направена от мрамор. 

През годините тя е вдъхновила множество скулптори и артисти по целия свят. 

До излагането на този шедьовър обаче изминаха години. Експертите по реставрация поправяха счупвания в коленете и краката, почистваха цялата статуя с лазери и монтираха стълб от въглеродни влакна, закотвен към основата му, за да се увеличи стабилността.

Директорът на музея Барбара Джата заяви, че реставрацията на статуята на Аполон Белведерски е символ на това, което Ватиканските музеи трябва да са - "баланс между традицията, лингвистиката и науката, с поглед към бъдещето". 

Аполон Белведерски е едно от първите произведения, изложени в музеите. Изобразява бога, който току-що е изстрелял стрела. Аполон е известен с деликатната си мускулатура и леко накъдрена коса.

Смята се, че скулптурата е римско копие на оригинална гръцка бронзова статуя. Донесен е във Ватикана от папа Юлий II в началото на 16 век.

Статуята беше премахната от публичната изложба през 2019 г., когато служителите на музея забелязаха малки пукнатини в краката ѝ.


Още новини от Любопитни новини:
Тя се завърна!
12:37 / 16.10.2024

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Edna-ot-nai-cennite-skulpturi-na-Vatikanskite-muzei-otnovo-be-izlozhena-na-pokaz-2300080
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.