Земеделците: Положението в сектора никак не е розово, оказа се, че дума дупка не прави
Автор: ИА Фокус 08:44 / 08.10.2024Коментари ()385
©
Има проблем в комуникацията. Ако бяхме уведомени за забавянето на средствата нещата щяха да стоят по друг начин, заяви в "Денят започва" Илия Проданов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Това е големият проблем, че тези средства никога не са били бюджетирани в бюджета".

Илия Проданов каза, че именно затова е и исканата среща с финансовия министър - за да се гарантира наличието на средствата по т.нар. "Украинска помощ". Средствата биха били използвани за предстоящата есенна кампания по засяване пшеница и закупуване на торове.

"Друг полезен ход в момента ние нямаме, защото актуализация на бюджета така и не се случи".

Положението в сектора никак не е розово, затова и настояваме за законодателни промени, акцентира Проданов.

"Защото се видя, че сценарият със средства от държавата, която да помага на сектора не е работещ".

Оказа се, че дума дупка не прави т.е. обещанията, които получихме от финансовия министър, от властта, че ще си получим средствата до 30-ти септември се оказаха несъстоятелни или по-скоро трудни за изпълнение. Това доведе до напрежение сред земеделската общност", заяви пред БНТ Симеон Караколев - Национална овчевъдна асоциация, член на УС на Българската аграрна камара.

След среща е станало ясно, че има трудност за изплащане на средствата. Секторът е в очакване на среща с финансовия министър, за да получи ясни гаранции за това кога ще бъде изплатен вторият транш на втория транш на "Украинската помощ". Симеон Караколев отбеляза, че сроковете са изтекли. Потвърди, че темата за протести не е затворена и по тази формула секторът от две години успява все пак да постигне някакви успехи.



Още по темата: общо новини по темата: 229
07.10.2024 »
30.07.2024 »
29.07.2024 »
21.05.2024 »
20.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Zemedelcite-Polozhenieto-v-sektora-nikak-ne-e-rozovo-okaza-se-che-duma-dupka-ne-pravi-2290106
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.