Ползите и рисковете от ходенето бос
©
Ходенето бос е едновременно естествено и освобождаващо усещане, което много хора не успяват да изпитат често в ежедневието си. Независимо дали става въпрос за разходка по тревата, по пясъчния бряг или вкъщи, директният контакт на ходилата с повърхностите носи редица ползи. Все пак, както всяко нещо, и тук съществуват някои рискове, които не бива да се пренебрегват.

Ползите са много, например – знаем, че върху ходилата са разположени  множество рефлексни точки, които според рефлексологията са свързани с различни органи и системи в тялото. Когато ходим боси, независимо дали по трева, пясък или у дома, тези точки се стимулират по естествен начин, което може да доведе до подобряване на кръвообращението и общото здравословно състояние.

Укрепване на мускулатурата и костната система

Ходенето бос позволява на стъпалата да се движат по-естествено, без ограниченията на обувките. Това укрепва мускулите, сухожилията и ставите на краката. Освен това подобрява баланса и стабилността, което е от съществено значение за предотвратяване на наранявания.

Свързване с природата и намаляване на стреса

Ходенето бос по мека трева или топъл пясък носи усещане за свобода и връзка с природата. Това може да помогне за намаляване на стреса, подобряване на настроението и дори за облекчаване на симптомите на тревожност и депресия. Контактът с природните елементи чрез кожата може да има успокояващ ефект върху нервната система.

Електромагнитна балансировка

Някои изследвания твърдят, че ходенето бос по естествени повърхности, като трева и пясък, помага на тялото да се балансира електромагнитно. Земята притежава отрицателно заредени електрони, които могат да неутрализират свободните радикали в тялото ни, като по този начин се намалява оксидативния стрес.

Въпреки многобройните ползи, ходенето бос крие и някои рискове, които е добре да се вземат предвид:

Опасност от нараняване

Ходенето бос, особено на открито, може да доведе до порязвания, охлузвания или други наранявания. По плажовете често има остри миди или камъни, които могат да причинят рани. В тревата могат да се крият неочаквани препятствия като остри клони или дори счупени стъкла.

Инфекции и паразити

Кърлежите са сериозна опасност при ходенето бос по трева, особено в райони с висока растителност. Тези паразити могат да пренесат болести като Лаймска болест. Освен това, ходенето бос по пясък, особено в близост до замърсени водоеми, може да увеличи риска от контакт с бактерии или други патогени, които могат да проникнат през кожата на стъпалата.

Термален дискомфорт

Докато ходенето бос по топъл пясък е приятно, то може да стане опасно, ако повърхността е прекалено гореща. Слънчевите лъчи нагряват пясъка до високи температури, което може да причини изгаряния на стъпалата. Подобно на това, ходенето бос по студени повърхности може да доведе до дискомфорт или дори до хипотермия в по-екстремни условия.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Polzite-i-riskovete-ot-hodeneto-bos-2286598
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.