Затвор за опит за убийство, извършен в Бургас
© Burgas24.bg
Наказание в размер на 15 години "лишаване от свобода“ потвърди Апелативен съд – Бургас за П. В. Той е направил опит умишлено да умъртви мъж, купил чрез публична продажба ипотекиран имот на баща му.

Престъплението е извършено на 5 април 2022 г. на улица "Трайко Китанчев“ в Бургас пред имота, предмет на публичната продан. Преди това пострадал и подсъдим са имали спорове относно продажбата на апартамента, водени са разговори за откупуването му, но в крайна сметка купувачът поискал да бъде въведен във владение от страна на ЧСИ въз основа на влязлото в сила постановление за възлагане. В деня след приключване на въвода, подсъдимият нападнал купувача З. Д. и му нанесъл удари с метална тръба първоначално в главата,  причинявайки му черепно-мозъчна травма, а в последствие и по краката и тялото.

Деянието е извършено предумишлено и същото е останало недовършено по независещи от дееца причини. Престъплението е квалифицирано по чл. 116, ал. 1, т. 9, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК. Наложеното ефективно наказание от 15 години съдът е определил да бъде изтърпяно при първоначален "строг режим“. Подсъдимият е осъден да заплати на гражданския ищец З. Д. обезщетение за причинените му от престъплението неимуществени вреди в размер на 50 000 лева ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането.

Делото през въззивната инстанция е образувано по жалба на подсъдимия. Тезата на неговия защитник е, че авторството на деянието не е доказано и е направено искане за отмяна на присъдата и постановяване на нова, с която подсъдимият да бъде оправдан. Държавното обвинение пледира за потвърждаване на първоинстанционния съдебен акт като законосъобразен и обоснован.

Според въззивната инстанция при постановяване на присъдата не са допуснати такива процесуални нарушения, които да се квалифицират като съществени и да представляват основания за отмяна и връщане на делото за ново разглеждане. Съдебният състав извърши внимателна преценка на събраните доказателства и не намери основания за промяна на възприетата от първоинстанционния съд фактическа обстановка. Апелативните съдии приемат за безспорно установен факт, че подсъдимият е извършил престъплението, на база както на свидетелски показания, така и на заключенията на изготвените по делото съдебномедицинска, комплексна съдебномедицинска, лицево-идентификационна и психолого-психиатрична експертизи. Подсъдимият обективно е извършил всичко необходимо за причиняване смъртта на пострадалия, която обаче не е настъпила поради оказаната спешна медицинска помощ и правилното лечение. Деянието е извършено предумишлено и при наличие на "алтернативен“ пряк умисъл за причиняването на телесна повреда или смърт. П. В. е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал тяхното настъпване.

Наказанието от 15 години "лишаване от свобода“ е съответно на тежестта на извършеното деяние и личната обществена опасност на подсъдимия, посочват апелативните съдии. Присъденото на гражданския ищец З. Д. обезщетение въззивният съд намира за справедливо.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред ВКС.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Zatvor-za-opit-za-ubiistvo-izvurshen-v-Burgas-2284796
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.