Транспортният министър: Държавата прави много за "Български пощи", ръководството е на ход
Автор: ИА Фокус 16:44 / 01.10.2024Коментари ()492
© МТС
Държавата прави много за "Български пощи", сега обаче ръководството е на ход. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова на среща с представители на две от синдикалните организации в дружеството - "Подкрепа" и "Защита", по тяхно искане, съобщават от ведомството.

Министърът припомни, че планът за преструктуриране, който бе одобрен от Европейската комисия през юли 2024 г., позволява капиталът на "Български пощи" ЕАД да се увеличи с 50 млн. лева. По този начин дружеството престава да бъде предприятие в затруднено положение и ще получава от държавния бюджет компенсации за действително доказаните разходи за универсална пощенска услуга и изплащането на пенсии, добави тя.

"Очаквам ръководство на дружеството да представи конкретна програма за управление, с индикатори, стъпки към растеж и продуктова стратегия, без да се включват средствата от държавата за компенсации. Не е нормално 90% от приходите да се осигуряват само от държавата и да се чака само субсидията", бе категорична министър Красимира Стоянова.

По време на срещата стана ясно, че в "Български пощи" работят около 6700 служители. През второто тримесечие на 2024 г. средната брутна месечна работна заплата в страната достига 2 296 лева, а за цялата структура на "Български пощи“ тя е 1554,80 лева.

Министър Стоянова заяви, че в момента в който се получи какъвто и да било проблем с изплащане на заплата на служител независимо в кой клон, членовете на съвета на директорите и ръководителите на дирекции ще останат без възнаграждения.

Държавата е подала ръка, обсъждат се и възможностите за облигационен заем от Българската банка за развитие, каза още министърът.

Представителите на синдикатите посочиха, че виждат партньор в лицето на ръководството на Министерството на транспорта и съобщенията.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Transportniyat-ministur-Durzhavata-pravi-mnogo-za-Bulgarski-poshti-rukovodstvoto-e-na-hod-2282670
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.