Заболяванията в устата причиняват рак
©
Бялата захар да бъде категорично ограничена, поискаха от Зъболекарския съюз. От организацията искат още да бъде въведен и данък върху напитките с добавена захар и върху храните, съдържащи захар.

"Производителите в хранително-вкусовата промишленост сигурно са малко изненадани, или не толкова, защото това е нещо, за което говорим от десетилетия. Не е от вчера и от онзи ден. Както захарта е енергиен източник за нас, тя е храна и за микроорганизмите, намиращи се в устата. Някои от тях са патогенни и след като се нахранят, те отделят киселини, които атакуват венците. И СЗО, и Световната дентална федерация поставиха въпроса за свободните захари", каза председателят на Българския зъболекарски съюз и президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков.

Той поясни, че микроорганизмите в устата са над 700 вида.

"Устната хигиена в България страда"

"Това, което предлага СЗО, са редица мерки. През 2022 година излезе обемист доклад за състоянието на оралното здраве в света. Този доклад е гласуван от представителите на Р България и СЗО. През 2023 последва следващ документ, който когато се направи анализ на ситуацията, винаги има план за действие. На първо място е профилактиката на оралните заболявания, като трябва да се мотивират всички правителства. Оралните заболявания костват на населението на Земята 390 млрд., за ЕС те са около 94 млрд.", допълни д-р Шарков за Bulgaria ON AIR.

По думите му устната хигиена в България "страда".

"Надявам се, че се подобрява с годините, културата на населението расте. Второто е начинът на хранене - тук трябва да се намесят законови и подзаконови уредби. Има наредба, която не е съвършена, тя е за храненето на децата в детските градини и училища. Там има абсурди и донякъде се спазват правилата. Оралното здраве се отделя от общото здраве на индивида, но защо - не ми е ясно. Заболяванията в устата причиняват заболявания на сърцето, бъбреците, ставите, причиняват и рак", подчерта председателят на Българския зъболекарски съюз.

Тютюнопушенето намаля драстично

Оказва се, че 300 хиляди са българите, които са регистрирани с диабет.

"Наднорменото тегло при децата е другият голям проблем. То води след себе си много сериозни последствия. А резултатите от мерките могат да се видят след 5-10 години. За сравнение давам тютюнопушенето - то намаля драстично. Там може да се вдигне данъкът, трябва и мотивация. С хранително-вкусовата индустрия ще има доста тежки разговори, има заместители на захарта, въпреки че за един от тях се обяви, че има канцерогенни вещества", коментира д-р Николай Шарков.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Zabolyavaniyata-v-ustata-prichinyavat-rak-2280957
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.