Ако е възможно, забравете или ограничете консумацията на купешките мезета
Автор: Десислава Томева 16:27 / 27.09.2024Коментари ()563
©
илюстративна снимка
Много са апетитни и подходящи за закуска, предястие за гостите, сандвич в работата. Говорим за колбасите. Лошото е, че в този вид меса никога не можем да бъдем сигурни. Как ги правят, с какво ги правят, има ли нещо вредно за здравето. И нормално, ако изпитваш неувереност и липса на информация, по-добре да се лишиш, вместо да прекалиш.

Преработеното месо, включително колбасите, е свързано с множество здравословни проблеми. Изследвания показват, че редовната консумация на преработени месни изделия, като луканка, пастърма и други колбаси, може да увеличи риска от различни заболявания.

Вредите от преработеното месо

Според Световната здравна организация (СЗО), преработеното месо е класифицирано като канцерогенно за хората, а консумацията му е свързана с повишен риск от рак на дебелото черво. В проучвания, проведени в различни страни, е установено, че хората, които редовно консумират преработено месо, имат с 18% по-висок риск от развитие на рак на дебелото черво в сравнение с тези, които не го консумират.

Колбасите често съдържат консервантите натриев нитрит и натриев нитрат, които се използват за предотвратяване на растежа на патогенни бактерии и за запазване на цвета на месото. Въпреки че тези съединения помагат за удължаване на срока на годност, те също така могат да се преобразуват в потенциално канцерогенни нитрозамини в организма, особено при висока температура на готвене, например при пържене или печене .

Вместо да се разчита на преработени колбаси, хората могат да се насочат към по-здравословни алтернативи. Например, домашно приготвени месни изделия, приготвени от чисто месо без добавени консервант и други химикали, могат да бъдат добър вариант. Освен това, увеличаването на консумацията на птиче месо, риба, яйца и растителни протеини, като бобови култури и ядки, може да бъде полезно за здравето.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Ako-e-vuzmozhno-zabravete-ili-ogranichete-konsumaciyata-na-kupeshkite-mezeta-2278560
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.