Глухонеми не могат да подават сигнали до тел. 112
Автор: Екип Burgas24.bg 12:17 / 04.12.2010Коментари ()629
©
Глухонемите нямат възможност да подават сигнали при инциденти до спешните телефони 112, 150, 166 и др. Това стана ясно на пресконференция на Дружеството на инвалидите във Варна по повод Международния ден на хората с увреждания 3 декември. Проблемът бил поставен наскоро пред директора на ОДП - Варна, комисар Димитър Димитров, който предложил сигналите да се подават чрез SMS-и на определен мобилен телефон при дежурните в полицията. Във връзка с това се налага мобилните номера на глухонемите да бъдат описани и вкарани в регистър за избягване на злоупотреби.

Предложението на комисар Димитров е чудесно, проблемът с глухонемите е решен по същия начин в Германия, където линейка или противопожарен автомобил идват много бързо след получаване на краткото съобщение, коментира председателят на дружеството на инвалидите във Варна д-р Радко Радев. От организацията на глухонемите поставиха и въпроса с липсата на тълковници - хора, разбиращи жестовете им, в лечебните заведения и в други институции.

50% от проблемите на инвалидите са общи за всички категории хора с увреждания, каза още д-р Радев. Най-важният от тях е свързан с достъпната архитектурна среда. В това отношение Варна е много напред в сравнение с другите български градове, но не може да се мери с онова, което е направено в страните от ЕС. Придвижването е жизненоважно за всеки от нас и държим много да няма бариери, напомни председателят на дружеството. Той постави остро и проблема с недостига на специализирани средства за транспорт във Варна. От 8 автомобила можем да ползваме само 2. По негови изчисления за ремонтите им всяка година се дават толкова пари, колкото струва нов микробус с платформа.

На пресконференция беше поставен и проблемът с недостига на лични асистенти. Според данни на дружеството само инвалидите от първа група с право на чужда помощ във Варна са 1800, като едва 10-15% могат да разчитат на придружител. Няма да видите тези хора по улиците, защото живеят самотно по вили и къщи, обясни д-р Радев.

Председателят на дружеството на хемодиализираните "Спасение" Стилиян Стоянов изрази всеобщото мнение на членовете на организацията, че качеството на извънбъбречното очистване на организма трябва да се повиши. Споделено бе становище, че за това може да помогне и увеличаването на възнагражденията на медицинския персонал в специализираните диализни центрове.

Източник: в. "Черно море"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Gluhonemi-ne-mogat-da-podavat-signali-do-tel-112-212085
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.