Правилната закуска е от решаващо значение за баланса на хормоните | ||||||
| ||||||
Най-важното правило, според експерта, е никога да не пропускате закуската. "Закусвайте здравословно всеки ден и ще почувствате прилив на енергия", казва д-р Мясников. Лекарят твърди, че закуската задейства циркадния ритъм на много органи. Нашата хормонална система чака сутрин храната да влезе в стомаха. "С набавянето на храна след сън хормоните започват да работят и ако не ядете навреме сутрин, енергията се задържа в тялото и съответно се наблюдава наддаване на тегло“, казва д-р Мясников. "Първото хранене трябва да съдържа протеини и сложни въглехидрати, като бъркани яйца, каша, но не и кафе с шоколад или сандвич с бял хляб и майонеза", предупреждава експертът. "За отслабването всички хранения, общата калоричност на диетата, но особено вечерята, са важни за правилното функциониране на панкреаса и стабилизирането на инсулина в кръвта“, казва диетологът Юлия Лементина. Храните за вечеря, които насърчават отслабването, трябва да са леки, богати на протеини, витамини и минерали, както и нискокалорични и лесно смилаеми, казва диетологът. Д-р Лементина посочва няколко варианта за храни за вечеря, които насърчават загубата на тегло, пише actualno.com. Пиле или риба - протеинът в месото или рибата ви помага да се чувствате сити по-дълго, което може да намали желанието за преяждане. "Гответе на пара или скара пилето или рибата, като избягвате пърженето в олио“, съветва диетологът. Зелените зеленчуци като спанак, броколи или аспержи са отличен източник на витамини, минерали и фибри, като същевременно са с ниско съдържание на калории. Можете да ги добавяте към салати или да ги приготвяте на пара. Бобовите растения, като боб или леща, са богати на протеини и фибри, което ви помага да се чувствате сити. "Можете да направите супа от боб или да го добавите към салата“, казва специалистът. Тофуто е вегетариански източник на протеин, който също е с ниско съдържание на калории. Можете да го използвате при готвене на ястия като задушени зеленчуци с тофу или задушено тофу със зеленчуци. "Направете яйчен омлет със зеленчуци като домати, спанак или гъби. Омлетът е богат на протеини и с ниско съдържание на калории", съветва диетологът. Специалистът препоръчва още елда или овесени ядки. Те съдържат много фибри, които насърчават усещането за ситост и са богати на витамини и минерали. "Можете да приготвите каша с вода или нискомаслено мляко“, казва д-р Лементина. Тя препоръчва и консумацията на нискомаслените млечни продукти, като нискомаслено кисело мляко или нискомаслена извара - те са източник на протеини и калций и са с ниско съдържание на калории. "Важно е да запомните, че загубата на тегло идва не само от здравословна диета, но и от умерена физическа активност. Добра идея е да обсъдите всички диетични промени с диетолог или лекар“, казва д-р Лементина. |