Лекарите на протест на 2 ноември пред МБАЛ
Автор: Екип Burgas24.bg 09:11 / 27.10.2010Коментари ()340
© Burgas24.bg
Бургаските лекари ще протестират едночасово на 2 ноември от 12 ч. пред болницата, съобщиха от колегията в града след проведена среща вчера между регионалните стачни комитети на КТ"Подкрепа" и КНСБ и Лекарския съюз. Медици и синдикати са решили да протестират предупредително и да създадат Регионален щаб за стачни действия в региона.
"Неадекватните и непоследователни действия на управляващите по отношение финансирането и евентуалната реформа в системата на здравеопазването са причината за недоволството", пише в решението на лекарите.

Според тях се нарушава правото на българските граждани за своевременен достъп до качествени здравни и медицински грижи както и трудовото законодателство за работещите в лечебните заведения. От Бургаската лекарска колегия настояват за адекватно финансиране в момента и през 2011 г. Лекарите дават срок от един месец на НЗОК и МЗ да изплатят сумите, които се дължат по извършените дейности, както и да се потърси отговорност за причините да не бъдат преведени парите на лечебните заведения.

Предвиждат се протести всяка седмица, като времето се увеличава с един час. При неизпълнение на исканията медиците от региона ще включат в националните стачни действия са насрочени за 1 декември. Бургаските лекари призовават и гражданите да се присъединят към протеста за защита на правота на европейско здравеопазване в България.

Източник: Дарик



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Lekarite-na-protest-na-2-noemvri-pred-MBAL-202043
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.