31% средна заетост на легловата база в туристическите курорти за 2010г.
Автор: Екип Burgas24.bg 09:13 / 18.10.2010Коментари ()529
© Burgas24.bg
Очакваната средна заетост на легловата база в туристическите курорти за тази година е в рамките на 31%. Това каза в интервю Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. "Общо взето легловата база, която предлагаме в зимните ски курорти е около 65 хил. легла, но също така ние предлагаме в целия този зимен период леглова база, която е свързана с балнео, спа и уелнес туризма, която е от порядъка на 18 хиляди легла и също така предлагаме база, която е свързана с бизнес туризма - това са основните бизнес дестинации, която е малко над 80 хиляди легла", посочи Драганов. По думите му средната заетост за страната миналата година като цяло е била 24,9%, а за 2010 година очакваната средна заетост е в рамките на 31%.

"По отношение на заетостта на легловата база в зимата - тя ще остане ниска, поради големия брой новопостроени хотели, така че оптимизмът е свързан повече с параметъра брой туристи, за който очакваме нарастване. Очакваме нарастване и в заетостта на легловата база", посочи Драганов.

Основна цел на страната ни в следващите години, която трябва да бъде заложена и в Стратегията за развитие на туризма е увеличаване заетостта на легловата база и създаване на нови работни места.

"Увеличаването на заетостта на легловата база над тези проценти - средногодишно за страната 31%, който очакваме за 2010 година, ще бъде постигнат на база на маркетингови интервенции и създаване на добро име и съответно качествено обслужване на туристите в България", посочи той.

"За да можем да имаме едно по-значително увеличение на заетостта и да постигнем една средна заетост от порядъка на 40% - 45% е необходимо в паралел да се включи и собственикът на туристическите атракции и в лицето на публичната държавна и общинска собственост", каза още Румен Драганов.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/31-sredna-zaetost-na-leglovata-baza-v-turisticheskite-kurorti-za-2010g-199488
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.