Има хора за които това е най-доброто мезе за червено вино
Автор: Екип Burgas24.bg 12:41 / 04.01.2024Коментари ()1124
©
Шопска спържа - кухнята на Шоплука (Софийско, Самоковско и Ихтиманско). Шопската спържа – най-доброто мезе за червено вино. Прави се от свинска карантия, шарено месце, суха чушка и праз. Запържено, както подсказва името.

В Копривщица има Фестивал на шопската спържа.

В Западна България има територия известна с името Шоплука. Шопите са граовци, полянци, знеполци, мрачани, кекавци и т.н ,имена от селата. Всички те носят неспокоен дух, но вкусната храна я разбират, както и силната ракия. На софрата присъстват основно три продукта- свинско, боб и сладко от сини сливи. Не подминаваме и лютите чушки.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Ima-hora-za-koito-tova-e-nai-dobroto-meze-za-cherveno-vino-1954273
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.