Слагат огромен кръст на остров Света Анастасия
Автор: Екип Burgas24.bg 16:28 / 28.09.2010Коментари ()1667
© Burgas24.bg
Бургас ще заприлича на Рио де Жанейро и Лисабон. Огромен православен кръст на остров Света Анастасия ще привлича вниманието от морето и ще говори, че тук е християнска земя. Кръстът ще бъде поставен на острова, след като в петък по предложение на съветниците от Атака общинският съвет реши монумент да има. Темата доколко сме християни и доколко не отне около час от времето на съветниците. В крайна сметка те задължиха общинската администрация да проектира и изгради монумента, като средствата да се заложат в бюджета за 2011 година.

В ожесточен спор по точката влязоха водачът на "Независимите" Валентин Касабов и бишият му съратник Петко Петков. "Това ще е радост за очите", мотивира се Петков. Идеята на "Атака" не е нова, защото през годините няколко власти решаваха, че на острова може да има кръст.

През 1999 година по времето на Йоан Костадинов дори бе сложен първи камък на такова дело, имаше и идеен проект на покойния скулптор Руси Стоянов, говореше се, че островът ще е част от пътя на Андрей Първозванни, който е преминавал по тези земи като носител на християнската вяра. Заради липсата на средства кръстът не бе изработен, а проектът си стои.

"Ако се бяхте позаинтересували, щяхте да разберете, че такава идея има и тя е отдавна. Вече е положен камъкът, присъстваха три синджира попове", заяви Касабов. Последната му реплика предзивика възмущение от страна на колегите му, които определиха думите му като светотатство. "Аз не мога да разбера вие каква религия изповядвате", репликира го Петко Петков. В един момент дебатът се измести от съществото на докладната записка и се превърна в час по правопис, защото в докладната имало правописни грешки.

Оказа се, че докладната записка има множество правописни грешки. Георги Манев реши да посъветва съветниците да ги оправят. "Този православен кръст по-православен ли ще стане, като сте го написали с главно "П", възмути се той. През първия ден на сесията Манев влезе в остър конфликт с лидера на "Атака" Димчо Грудев, след като последният от трибуната заяви, че не може на две магарета плявата да раздели и през втория ден от заседанието Манев използваше всяка удобна ситуация да го громи, хората от групата му, също.

Забравени идеи за още кръстове изскочиха по време на дебата. Според Евтим Цинцарски от "Гегьовден" е имало такава за поставяне на кръст зад паметника на моряка, където да се прекланят моряци и рибари на Никулден. Той допълни, че би следвало пометникът да е по-внушителен, защото този на Шилото вече се е загубил сред строежи и не се вижда. В същото време изрази съмнение доколко българският народ е дълбоко религиозен и би ли изиграл кръстът на остров Света Анастасия същата роля, каквато имат монументите в Рио де Жанейро и Лисабон.

Източник: factor-bs.com




Още по темата: общо новини по темата: 64
16.03.2015 »
15.09.2014 »
11.09.2014 »
30.08.2014 »
25.08.2014 »
22.08.2014 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Slagat-ogromen-krust-na-ostrov-Sveta-Anastasiya-194707
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.