119 мъже и жени търсили помощ в центъра за борба с насилието
Автор: Екип Burgas24.bg 17:39 / 10.09.2010Коментари ()533
© Burgas24.bg
199 мъже и жени са потърсили помощ в Център за превенция на насилието и престъпността от януари до август включително. Това каза Валентина Станкова, главен специалист Община Бургас. 26 са мъжете потърсили помощ и съдействие от специалистите в Центъра. Социалното звено предлага различни видове консултации с психолог, юрист, социален работник, полицейски инспектор и общински служител. 309 са общо консултациите, направени до края на август. Подготвените молби за защита към Районен съд - Бургас са 47. Най-честите оплаквания са свързани с физическото насилие.

"Все още жената се обръща за помощ, когато съществува физическото насилие. Често жените, които са жертва на психическо насилие все още не осъзнават, че има проблем при тях", посочи Станкова. Това важи и за мъжете. Първоначално клиентът на центъра получава психологическа консултация. В звеното работят двама психолози.

"След това ги запознаваме възможностите, които предлага Закона за защита от домашно насилие и ако те решат да заведат гражданско дело ги насочваме към адвокат, които им разяснява какви документи са необходими. След това се подготвя документацията с юриста от центъра и се поддават на съда. Общинския служител предоставя информация при необходимост от общинско жилище", разясни специалистът. Мъжете обикновено се оплакват от психологическо насилие от страна на партньорките си като това се изразява в обиди, натяквания и обвинения. Кризисното жилище към центъра е затворено от началото на годината, заради липса на средства, каза още Станкова.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/119-muzhe-i-zheni-tursili-pomosht-v-centura-za-borba-s-nasilieto-190641
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.