Откриват паметна плоча на редник Никола Янев
Автор: Екип Burgas24.bg 13:21 / 09.09.2010Коментари ()1033
Военен клуб Бургас, Областен и общински съвет на Съюза на ветераните от войните в България - Бургас, Областен и общински съвети на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса, Литературен клуб "Христо Ботев" при ВК-Бургас организират на 13.09.2010 год. От 15:00 часа /Понеделник/ - тържествено откриване Паметна плоча на героя от 24 пехотен Черноморски полк - редник Никола Николов Янев в ОУ"Климент Охридски" , комплекс "Изгрев" - Бургас.

Той е загинал на 16.04.1945 год. в бой с немски противник в с.Врабево, Хърватско /Югославия/. Носител е на четири ордена за "Храброст" проявен в бойните действия на 24 пехотен Черноморски полк против немците при с. Грабово/Югославия/ месец декември 1944 год. и по време на Дравската епопея /месец март-1945г. в Унгария/. Неговите действия срещи немските войски са предизвикали респект в противника и възхищение сред българските командири и войници по време на Отечествената война на България /1944 - 1945 год./ Подвига на редник Никола Николов Янев е прекрасен пример за българските граждани и особено за подрастващото поколение за всеотдайност към Родината. Той е учил в ОУ"Климент Охридски" в село Атанасовско, Бургаско /сега комплекс "Изгрев"/. Бил е добър, скромен ученик и младеж.

Тази паметна плоча се открива в настоящата година, посветена на 65годишнината от победата над хитлеристка Германия и края на Втората световна война, и подвига на редник Никола Янев. Паметната плоча ще бъде място за почит пред подвига на българския войник. На откриването са поканени да присъстват Областния управител, кмета и гражданите на нашия град.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Otkrivat-pametna-plocha-na-rednik-Nikola-Yanev-190294
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.