Кога овесените ядки са най-полезни? 
Автор: Екип Burgas24.bg 13:10 / 01.11.2023Коментари ()863
©
Oвесените ядки представляват обелено, пресовано и задушено овесено зърно. Те се считат за здравословна закуска. Но за хората с диабет е важно да знаят как тази храна влияе на нивата на кръвната захар. "Ако закуската от нея се приготвя чрез варене и добавка на вода, тя има нисък гликемичен индекс и няма да предизвика вреден скок на инсулина. При варените с мляко ядки гликемичният индекс е два пъти по-висок. Този момент е важно да се вземе предвид за тези, които следят нивата на кръвната си захар“, споделя руският лекар д-р Анастасия Костомаха.

Овесени ядки – кога са полезни и кога вредни "Овесената каша често се бърка с ядките от овес, които се консумират без варене. И двата продукта са под една или друга форма овесени ядки, които първоначално имат твърда обвивка.

Здравословните груби фибри намаляват апетита и премахват излишната захар, холестерол и токсини. Овесената каша е изключително полезна за здравето на сърцето и кръвоносните съдове, както и за профилактика на диабет тип II“, казва още лекарят и фитотерпевт д-р Анастасия Костомаха.

Тя допълва, че тази разновидност на продукта, която се приготвя чрез варене, съдържа много витамини от група B. Например B1 помага за усвояването на храната и нейното превръщане в енергия, B2 участва в кръвообразуването, подобрява усвояването на желязото и витамин B6 от храната. По-добре е да ядете овесена каша сутрин и да я комбинирате с протеинови ястия, например омлет или чийзкейк, според експерта, пише actualno.com.

"За да бъде кашата възможно най-здравословна, трябва да изберете люспи, които се варят 10-15 минути. Инстантните каши се приготвят от фино смлени зърна, които съдържат по-малко ценни вещества. Можете да готвите кашата с вода или наполовина с мляко, ако нямате непоносимост към лактоза. Добавянето на пресни горски плодове, ядки или ленено семе ще направи закуската ви още по-здравословна. По-добре слагайте по-малко захар или я заместете с мед“, отбеляза експертът.  "По-голямата част от витамините от група В се намират в люспата, а не в зърното, поради което пълнозърнестият овес е по-здравословен от люспите. От овесената закуска можете да получите добра доза манган, мед, фосфор, цинк, фолиева киселина, протеини и незаменими аминокиселини“, подчерта д-р Костомаха.

Тя отбелязва, че съвременните технологии за преработка на овес позволяват да се получи продукт с по-висок процент запазени хранителни вещества от преди. Това се дължи на двойна краткосрочна обработка на суровините при високи температури.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Koga-ovesenite-yadki-sa-nai-polezni-1879974
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.