Доц. Иво Инджов: Унгария може да се окаже "троянски кон" за разбиване на единството на ЕС
Автор: ИА Фокус 15:53 / 31.10.2023Коментари ()965
Единството не ЕС е по-скоро желано състояние, към което той до голяма степен се доближава плътно, но има и кризи и ситуации, в които се отдалечава. Това каза в аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" доц. Иво Инджов, политолог и преподавател по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“.

По думите че, обичайните заподозрени са страни като Унгария и Словакия. И колкото по-дълго продължава една криза, каквато е войната в Украйна, толкова на по-голямо изпитание ще бъде поставено единството на ЕС.

"Но не само външните кризи клатят това единство. Вътрешните проблеми в даржавите също го подкопават. Това са върховетството на закона и неговото прилагане и принципите на правовата държана. В Унгария, където по определение на политолози имаме една мафиотска, една завладява държава, а също и в Полша, където до неотдавна подритваха върховенството на закона, а също така и в България, Словения и Словакия, всичко това създава впечатлените, че единството на ЕС е по-скоро една пропагандна конструкция, която обслужва брюкселските елити. Но то е изключително необходимо в периоди на кризи, посочи доц. Иво Инджов.

Според него, действително Унгария е слабият член на ЕС, която може да се окаже "троянски кон" за разбиване на единството му.

"Ще видим тепърва как ще се развива политиката на Словакия, рано е все пак да се каже, макар че новият, стар премиер даде ясни заявки в тази посока", добави политологът.


Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Doc-Ivo-Indzhov-Ungariya-mozhe-da-se-okazhe-troyanski-kon-za-razbivane-na-edinstvoto-na-ES-1879010
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.