Завоят "Стависки" вече е обезопасен по европейски стандарти
Автор: Екип Burgas24.bg 17:05 / 27.08.2010Коментари ()809
Завоят на пътя Созопол-Приморско при река Ропотамо вече е обезопасен по европейски стандарти. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Днес се състоя официалната церемония по предаване на дарение - специална пътна маркировка, от Българска браншова асоциация "Пътна безопасност" на Агенция "Пътна инфраструктура".

Председателят на Управителния съвет на АПИ Божидар Йотов оцени високо отговорната гражданска позиция на сдружението, като подчерта, че това се случва за първи път и е прецедент в днешно време.

Направеното дарение е изцяло със средства и сили на Асоциацията. Извършено е обезопасяване на пътен участък с висока концентрация на катастрофи на път II-92 "Созопол - Приморско" - острият завой, чрез поставяне на стоманена предпазна ограда, вертикална и хоризонтална маркировка. Чрез използване на нови технологии и практики, и в резултат от направените подобрения ББАПБ цели да се повиши пътната безопасност, както и да се акцентира върху необходимостта от включването им в бъдещи проекти.

За по малко от месец членовете на сдружението обединиха услилия и успешно монтираха специалните съоръжения:

-табелите и пътните знаци от диамантено флуоресцентно фолио, което има за цел да подобри възприемането на опасния участък от водачите;

-хоризонталната маркировка от перли със зърнометрия 150/850 микрона, гарантиращи висока нощна видимост на маркировката, дори и при влажно и мокро време. Перлите са смесени с кристобалит, което повишава сцеплението на гумите при преминаване и движение по маркировъчната лента.

-тривълнова стоманената предпазна ограда - съгласно последните европейски и световни практики. Мантинелата е с висок клас на задържане - H2, съгласно EN 1317, като еластичната ограда е тествана на удар и може да задържи МПС с тегло 16 т, при скорост 80 км/ч и ъгъл на удара 20˚.

Допълнително участъкът е сигнализиран със специални алуминиеви светлоотразителни кабари, които са устойчиви и при зимното почистване. Монтирани са и гумени разделители, с които физически се разделят двете платна и не се допуска навлизането на МПС в насрещното движение.

От сдружението заявиха, че усилията за повишаване на пътната безопасност няма да спрат и вече работят по следващи проекти: осъществяване на 6 нови дарения, този път на Столична Община, Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Стара Загора и Община Смолян. Даренията ще са по случай първия учебен ден - 15-ти септември, и ще се изразяват в изграждане на площадки за обучение на деца по пътна безопасност в детска градина или начално училище в градовете.

Беше изразено и удовлетворение от съвместната дейност и разбиране от страна на Агенция "Пътна инфраструктура", благодарение на което компоненти, касаещи пряко пътната безопасност, а именно стоманена предпазна ограда, пътни знаци и пътна маркировка, са отделени от търговете за текущ ремонт на републиканската пътна инфраструктура.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Zavoyat-Staviski-veche-e-obezopasen-po-evropeiski-standarti-187616
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.