В България няма природни биотопи за развитието на тигрови комари
Автор: Екип Burgas24.bg 16:00 / 20.08.2010Коментари ()808
© Burgas24.bg
В България няма природни биотопи за развитието на тигрови комари, каза Елица Карагьозова, говорител на РИОКОЗ-Бургас. Във връзка със заболели от западнонилски енцефалит в северна Гърция и създадената там епидимична обстановка на страницата на РИОКОЗ е качена информация за болестта. Лабораторните анализи показват, че причинителят на заболяването е пренесен от комари от рода аедес т.е. т.н. тигров комар, които досега не е срещан на територията на страната.

По данни на експерти от Националния център за заразни и паразитни болести в България няма природни биотопи за развитието на този вид комари т.е. към момента няма информация за тигрови комари в България и за ухапване от тях. Насекомите могат да бъдат пренесени пренесени чрез въздушни течения, предмети и вещи, ларвите се срещат в застояла вода като изкуствени водоеми, варели, сатир гуми от коли, дори поилки за животни и други.

Самото заболяване е остроинфекциозно. То се характеризира с трескаво състояние, сънливост, петнист обрив, ставни болки. Инкубационния период е от пет до седем дни, с лятно-есенна сезонност. Заболяването се причинява от вирус като резервоарът на вируса са птици, предава с преносители комари от рода Аедес и Кулекс. Ендемичният район на заболяването е Северна Африка. Диагнозата се поставя по епидемиологични - клинични данни и вирусологични изследвания за да се докажа, че човек с такива оплаквания е заболял точно от тази болест.

В Африка заболяването е доброкачествено, докато в Европа е с по-тежко протичане. При ухапване от заразен комар, чрез слюнката на комара вирусът се отделя в кръвта като се засяга главният мозък, мозъчните обвивки, лимфният апарат и кожата. Начините за предпазване са пръскане с инсектициди и най-вече лична защита от ухапване от комари т.е. да се използват репелентни препарати и контрол на естествените резервоари на вируса, съветват от здравната инспекция.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/V-Bulgariya-nyama-prirodni-biotopi-za-razvitieto-na-tigrovi-komari-185964
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.