Прясната българска риба липсва по магазините в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:58 / 04.08.2010Коментари ()1556
© Impact Press Group
Почти невъзможно е на рибните щандове и магазини по това време да се намери прясна черноморска риба. Ако все пак някой успее да си купи прясна риба това може да стане рано сутрин, ако случайно някой от местните рибари е имал късмет. В магазините по пазарите, които освен от складове зареждат директно и от рибарите може да се намери единствено прясно попче, като цената му е около 8 лева.

Може да се намерят и миди ядки и с черупки, отглеждани в мидени плантации, като съответно цената на ядките е 6 лева, а на килограм миди с черупки два лева. Прясна риба има внос предимно от Гърция .Всичко останало е замразена риба - паламуд за 12 лева, калкан на 16 лева , замразен карагьоз на 6 лева. Предлага се и изкуствено отглеждана сладководна риба предимно пъстърва.

Това че българска черноморска риба няма го признават и продавачите макар и с неохота.по думите им това се дължи на факта ,че водата в морето е много топла и рибата бяга в по- студени води. По думите им едва след средата на август може да се появи първата есенна прясна риба, предимно дребен паламуд известен като циганка. Проверка в по- големите магазини показа, че там се предлага предимно дълбоко замразена риба в хладилните витрини.

Повечето от бургазлии я подминават, тъй като не е по- джоба им и килограм риба излиза по-скъпо отколкото килограм месо. Например половин килограм замразено филе от хек струва 4 , лева. Между 4,50 и 5,50 лева са половинкилограмовите разфасовки от замразени херинга и скумрия, а 350 грама треска се търгува на 5,30 лева. Филето от акула и пангасиус са в ценовите рамки от 8 до 11 лева.

Няма я и любимата на бургазлии цаца, която е най- доброто мезе за чаша бира. Цаца има предимно по крайбрежните заведения, където собствениците им я изкупуват директно от рибарите и тя така и не стига до пазара. Няма да отговаря на истината ако някой от продавачите ви уверява , че предлаганата в момента риба е прясна или ако е така, то тя ще е вносна.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Pryasnata-bulgarska-riba-lipsva-po-magazinite-v-Burgas-182349
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.