Спасителите по бургаските плажове са вдигнали червени знамена
Автор: Екип Burgas24.bg 11:14 / 03.08.2010Коментари ()1167
© Burgas24.bg
От 2 август до края на месеца е сезонът на мъртвите вълнения или така наречените солугани, сезонът, в който морето взима най-много жертви. Старите рибари казват, че "морето се обръща". Заместник-председателят на общинската служба по водно спасяване в Бургас Николай Иванов обясни, че това се дължи на северните студени течения. Той каза още, че понякога морето изглежда спокойно, а всъщност отвътре "дълбае".

От няколко дни спасителите са вдигнали червените знамена. Това е период, в който се увеличават инцидентите, като според него това се дължи на факта, че хората не се вслушват в съветите на спасителите. "Тези, които влизат през деня да се съобразяват с флаговата сигнализация и да се вслушват в съветите на спасителите.

Тези, които влизат в момент, когато плажът не се охранява, и попаднат на дънна яма, мъртво вълнение, да се спуснат до дъното, да се изтласкат и след това да излязат на брега. Тези, които могат да плуват да не плуват директно срещу брега, а леко по диагонал, под вода, за да избегнат вълнението", съветва Иванов.

Няколко са местата по плажа в Бургас, които могат да бъдат определени като опасни - зоната на канала, която се води неохраняема и най-вече районът на Моста, който е предпочитано място за любителите на силни усещания, но не се охранява от спасителите.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Spasitelite-po-burgaskite-plazhove-sa-vdignali-cherveni-znamena-182076
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.