Бургаски деца отново покориха световния математически връх
Автор: Екип Burgas24.bg 10:14 / 03.08.2010Коментари ()1634
©
Бивши и настоящи ученици от
ПМГ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Възпитаници на ПМГ-Бургас отново щурмуваха и покориха световния математически връх. На проведеното от 25 до 29 юли в Ин Чон, Южна Корея XI-то математическо състезание IMC, в което взеха участие млади дарования от 26 държави на 6 континента децата от Бургас взеха отборно 3 място. Канадските донори на международната олимпиада връчиха на отбора ни специална купа за принос към състезанието. Този приз е за 6-те задачи, ползвани в надпреварата, чиито автори са учители в ПМГ "Акад. Никола Обрешков" - Бургас.

В индивидуалното класиране възпитаниците на математическата гимназия в морския град също се пребориха успешно за призовите места. Деветокласниците Тодор Марков и Деница Райкова се завърнаха със сребърни медали. Добрата си подготовка те дължат на Йовка Николова. С бронзови отличия се окичиха Мария Николова и Вяра Христова с учители Петя Димова и Юлия Хараламбиева.

Малките участници, в групата до 13 години Даниел Рохов, Диян Димитров и Мария Делякова, всички от 5 клас също не посрамиха бургаската математическа школа. Те се завърнаха от олимпиадата в Южна Корея класирани на 4-то място. Впечатляващ успех предвид на това, че петокласниците трябваше да решават задачи за шестокласници, коментира директорът на гимназията Станчо Славов. Подготовката си младите таланти дължат на Красимира Димитрова и Ганка Вътева.

Бургаските математици въпреки неуредиците при пристигането си в Южна Корея благодарение на бързата намеса на нашите държавници са били под непрекъсната грижа на българския консул там Веселин Дянков.

Само дни преди международното състезания в Южна Корея абитуриентът на ПМГ-Бургас Александър Макелов се завърна със сребърен медал от 51-вата международна олимпиада по математика, която се проведе в Астана, Казахстан. Той пребори конкуренцията на 513 участника от 98 държави. Веднага след това замина за Загреб, Хърватия за участие в 41-вата международна олимпиада по физика, която се състоя от 17 да 25 юли. И от там той донесе за своето училище сребърно отличие.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaski-deca-otnovo-pokoriha-svetovniya-matematicheski-vruh-182059
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.