Най-младият член на журито на "Мастър шеф" с коренна промяна | ||||||
| ||||||
Преди старта на най-рейтинговото кулинарно шоу у нас той е решил да смени имиджа си и да заложи на русия цвят. И веднага обра точките, особено на жените, които май тръпнат повече да гледат него на екрана, отколкото идеята да научат някоя нова рецепта. Но Таралежков впечатлява не само с външен атрактивен вид, а също и с кулинарните си умения. Направи го и на фестивала Lost Gipsy Land с “Шиш“ вeчеря. “Шиш“ е вeчеря, преживяване и празненство на едноименния формат. Пронизващата сила на шиша обединява световната кухня. Връзката между първичната същност на огъня и точно този, привидно примитивен, кулинарен метод е неопровержима. Подкупващата сила на шиша е част от историята и развитието на човечеството. Неслучайно този готварски способ ни носи кулинарна наслада от праисторията та чак и до днес. Lost Gipsy Land е концептуален фестивал, който за шеста поредна година изпълни с живот гората на централен Балкан. 4-дневният фестивал, обединяващ музика, диджеи сетове, холистични практики, арт инсталации и пърформънси, къмпингуване и вкусна храна е територия, на която царува свободата на духа и тялото. Невидим храм, в който можеш да надникнеш по-дълбоко в себе си. Магичен свят, в който мислите и чувствата управляват материята. Александър Таралежков е роден в София, но още много млад става гражданин на света. Едва навършил пълнолетие се озовава в Лондон, където завършва "Продуктов дизайн“ във висшето училище по изкуства Central Saint Martins. Започва да се занимава с "Хоспиталити дизайн“, а по-късно започва работа като креативен директор във водещото издание CODE Hospitality. Професионалните му изяви го срещат с множество от най-значимите ресторантьори и шеф готвачи в света. В този период Таралежков пътува по целия свят, проучва местните култури и кухни, като прилага наученото към многобройните си проекти. Познанството на Александър с Каликста Киландър, която зарежда с продукцията си Лондонски ресторанти със звезди Мишлен, оставя силен отпечатък в младия творец. Таралежков започва да готви в нейните програми, а няколко месеца по-късно се установява на крайбрежието на Кент, където и в момента развива кулинарната си практика. В началото на 2021 г. Александър създава Долма Бар – място, което се отличава с оригинална ресторантска концепция и бързо се утвърждава като любимо на кулинарните критици и местните гости, пише "Блиц". Това провокира интереса на световния частен членски клуб Сохо Хаус и последвал поп-ъп ресторант в Лондонския им клуб през януари и февруари 2022 г. В момента Таралежков споделя рецепти за публикации на вестник "Гардиън“ и работи активно върху първата си готварска книга, вдъхновена от кулинарната му философия и характерния му почерк, продиктуван от Балканската кухня и отвъд. На дневен ред в работата му е и изграждане на платформа за развитие на съвременна кулинарна култура. Тя ще включва академия за кулинарно мислене, която ще развива млади таланти и работилница, фокусирана върху разработването на нови ресторантски концепции и продукти. |
Още по темата: | общо новини по темата: 5981 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/997 ] следващата страница |