Доц. Тодорова: ИИ вече раздава правосъдие, но това може да наруши тотално Хартата на човешките права
Автор: Екип Burgas24.bg 13:07 / 08.08.2023Коментари ()577
©
За някои по-кратки съдебни процеси вече се използва решение, базирано на ИИ (изкуствен интелект), за да не се губи време и човешка енергия. Това се случва в Естония, Канада, Китай и в Америка, и се отнася най-вече за административни дела, глоби или нарушения в катастрофи. Това обясни в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

"ИИ анализира много бързо, за около 2 минути всичко и изкарва решения за лесните казуси. Поражда се един нов феномен, асистиран от ИИ - социално влияние и социална инженерия, защото много от съдиите, когато разглеждат след това мотивите на изкуствения интелект, а те не винаги са ясни и те се чувстват предизвикани да оспорят това решение", каза още Тодорова.

По думите й има много доклади, които вече са изготвени и казват, че се нарушават човешки права по този начин: "Първо, защото е автоматизирано взимането на решение. Второ - защото се нарушава правото на процес. Той се нарича процес, защото се разгръща във времето, привикват се свидетели, събират се доказателства. При ИИ всичко е образно казано натъпкано в него и той статистически, особено ако е ChatGPT 3, от езиковият модел, по принципа на асоциацията на езика, раздава правосъдие".

За пример, че това не е така футурологът посочи филма "Дванадесет разгневени мъже“.

"Нарушава се личното пространство и запазването на лична информация, свободата на изразяване - нямаме свидетелски показания, също така забраната на дискриминация и много други човешки права. Ако употребата на ИИ се разрасне и започнат да се взимат решения и по други казуси, използването на алгоритми ще се наруши тотално Хартата на човешките права от конвенцията за защита на правата на човека", коментира още Мариана Тодорова.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Doc-Todorova-II-veche-razdava-pravosudie-no-tova-mozhe-da-narushi-totalno-Hartata-na-choveshkite-prava-1781479
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.