Д-р Бацелова: Добрата хигиена е задължителна, за да се предпазим от ентеровирусите | ||||||
| ||||||
Ентеровирусите могат да се предават по въздушно-капков път, т.е. да бъдат вдишани при кихане и кашляне от болния, но много често заразяването става чрез замърсени ръце, храна и вода. Затова е много важна личната хигиена. "Ако няма достъп до вода, да се използват дезинфектанти. Много важно е хората да внимават много къде се хранят, какви хранителни продукти и откъде се купуват, да внимават как са приготвени и съхранявани продуктите“, посъветва д-р Христиана Бацелова. Епидемиологично рискови места през лятото са обектите за хранене, тъй като ако не се спазва добра хигиена, има риск клиентът да бъде заразен с вируси или бактерии, обясни специалистът. "Обикновено, когато се консумира храна, която е контаминирана с бактерии, те са се размножили в достатъчно голямо количество и тогава обикновено симптомите са до няколко часа, защото има много голямо количество бактерии и те веднага водят до реакция на организма. Такива са например стафилококовите хранителни отравяния. Вирусите не могат да се размножават извън човешкия организъм и е необходимо малко повече време, за да се размножат и да предизвикат симптоматика. При вирусния хепатит А например има 45 дни инкубационен период“, обясни д-р Бацелова. Рискови групи са децата и по-възрастните хора. Обезводняването при чревни инфекции при децата става много бързо и рискът от полиорганна недостатъчност е сериозен, предупреди тя. "Затова е добре още при първите симптоми да се потърси медицинска помощ, било то консултация с общопрактикуващия лекар или някой, който в момента би могъл да консултира родителите“, посъветва епидемиологът. Комарите също могат да бъдат преносители на болести и затова е важно да използваме репеленти. Западнонилската треска рядко се диагностицира – обикновено при по-тежките случаи, когато пациентите биват хоспитализирани. Опасност от остри инфекциозни заболявания има и в планината, предупреди специалистът. "Заболяването хеморагична треска с бъбречен синдром се предава от диви гризачи чрез контаминирана от тях вода и храна. Апелирам хората, които посещават такива райони, да са много внимателни относно това къде съхраняват храната си на къмпинг или палатка – да е винаги в метални или дървени кутии. Винаги да консумират вода само от сигурни водоизточници, които са обособени като такива, и в никакъв случай да не пият вода от рекички, поточета и езера, колкото и да им изглеждат бистри. Рискът от това заболяване е изключително висок, особено в Родопите“, обясни д-р Бацелова. Харитина Агопян |
Още по темата: | общо новини по темата: 1107 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/185 ] следващата страница |