© Burgas24.bg | | Има тенденция за увеличаване консумацията на рибни продукти на българския пазар, съобщи Ивайло Русинов, собственик на бургаско рибопреработвателно предприятие. Търсенето на различни рибни продукти се повишава макар и с бавни темпове, сочат наблюденията на специалиста."В последните пет години консумацията постоянно върви нагоре, но с малки проценти. За мен това е добра индикация и означава, че българите като цяло се ориентират към по здравословен начин на хранене", каза Русинов.
Българите вече не консумират само скумрия и цаца. Оценят се и морските деликатеси. На нашия пазар се появиха и екзотични риби като пангасиус и австралийската риба барамунди, която се отгледа в изкуствени условия в рециркулационна система. Вкусовите качества на тази риба се оценят и от една традиционно морска страна като Гърция, като търговците вече внасят от нея. "Там консумацията на риба е доста по- голяма отколкото в България. И гърците като консуматори щом са оценили вкусовите й качества това може само да ни радва", каза Русинов.
Източник: Агенция "Фокус" |