Очаква се добивът на пшеница в Бургаско да намалее с около 30%
Автор: Екип Burgas24.bg 17:23 / 09.07.2010Коментари ()498
© Burgas24.bg
Добивът на пшеница в Бургаско да намалее с около 30% тази година очакват от Областна служба "Земеделие". Директорът на службата Лидия Станкова поясни, че при по-благоприятни климатични условия, очакваният добив беше 310 кг, но сега очакванията са за по-малко. От 586 хил. декара с пшеница са ожънати само 4% от площите или 24 хил. декара.

"Някои от сортовете започнаха да се ронят. Това е така, защото зърното вече е с отворени плеви и в следствие на дъждовете и бурите то започва да се рони. Има някои сортове, при които започва и да покълва", коментира Станкова. По думите й обаче ниският добив не е най-малкият проблем, ще се влоши и качеството на продукцията в резултат на проливните дъждове. Ще има и лоши последици. Наблюдава се вече и вторично заплевеляване.

 "Всичко това на куп ще наложи сушене на зърното, което води и до много ниски добиви. При пшеницата и ечемика, въобще при културите, положението е много по-лошо, отколкото очаквахме", допълни още Станкова. Есенният кориандър, засят през есента, също е почернял и голяма част от него е опадала. Пролетният сега цъфти, но и за него тези дъждове са изключително неблагоприятни. Според Станкова земеделците не губят надежда и тя остава в слънчогледа, но на фона на всичко останало това няма как да компенсира тези загуби, които се очаква да бъдат големи.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Ochakva-se-dobivut-na-pshenica-v-Burgasko-da-namalee-s-okolo-30-176347
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.