Около 10-11% от новозаболелите от рак в страната са с рак на кожата
Автор: Екип Burgas24.bg 15:15 / 07.07.2010Коментари ()630
© Burgas24.bg
Около 10-11% от новозаболелите от рак в страната са с рак на кожата, съобщи д-р Радостин Дичев, управител на онкологични диспансер в Бургас. Най-честата причина за заболяването е излагането на ултравиолетовите лъчи от слънчевия спектър. В Бургаския регион честота на болестта е по-висока от средната за страната, тъй като слънчевите дни тук са повече. Ракът на кожата е лечим, бургаския онкологичен диспансер разполага с обучени специалисти и апаратура за лечение. Хората могат да се предпазят от заболяването като не се излагат на слънчевата радиация в часовете, в които тя е най-висока т.е. по обед.

Задължително е и използването на защитни кремове с по-висок фактор. Лечението на този вид рак включва лъчетерапия, която може да се комбинира с хирургически методи или само хирургическа намеса. По думите на д-р Дичев най-често срещаните ракови заболявания за страната са рак на гърдата при жената и рака на белия дроб при мъжа. В сравнения с осреднените данни за страната Бургаския регион е с по-висока честота на тези заболявания. Според д-р Дичев тези данни не трябва да пораждат особени притеснения.

"При рака на маточната шийка, на гърдата и на кожата сме на едни от първите места по заболеваемост в страната. Разликата не е толкова голяма и това не значи, че в региона действат фактори, които предизвикват тези заболявания", обясни още специалистът.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Okolo-10-11-ot-novozabolelite-ot-rak-v-stranata-sa-s-rak-na-kozhata-175717
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.