Наблюдава се повишено търсене на дърва за огрев
Автор: Екип Burgas24.bg 12:54 / 07.07.2010Коментари ()971
© Burgas24.bg
Наблюдава се повишено търсене на дърва за огрев в Бургаско през тази година. Това каза директорът на Регионалното управление по горите (РУГ) в Бургас инж. Румен Желев. "В интерес на истината и от миналата година не можем да се оплачем, макар че беше тежка и кризисна. Асортиментите, които ние произвеждаме, защото те са различни от тези, които се произвеждат в Пазарджик например, ние произвеждаме предимно дърва от дъб, и миналата година имаше търсене, но тази година пазарът още живна. Имам чувство, че нашият бранш вече смело излиза от тежката криза и започва да се чувства все по-добре", посочи Желев.

Основните парични приходи на РУГ - Бургас идват именно от продажбата на дървесина. Всяка година регионалната дирекция прави брутен приход от порядъка на 20-22 млн. лева. "И тази година няма да е по-различно. Поради това, че продажната цена е по-ниска, ще бъде по-малък, но ние за сметка на това компенсираме с други приходи. Основният приход е от дървесина, но все пак имаме приходи от лов, от административни услуги и т.н., така че гоним пак същата абсолютна цифра", посочи директорът на горското.

Той обясни, че тази година цената на кубик дървесина е по-ниска в сравнение с миналата година с около 5 лева. Цените на обезличен кубик е от порядъка на 55 лева без ДДС. Цената на плътен кубик на дървата за огрев и технологичната дървесина са от порядъка на 30-34 лева.

Износът на дървесина от Бургаско е основно за Турция. "Напоследък има интерес и започва износ и за Ливан. И на тях им трябва дърва за огрев. Може би те произвеждат пелети, знаете, те са един много добър заместител на дизеловото гориво, пелетите са горивото на бъдещето, още повече, че се произвеждат от дървесина, която е възобновяем източник", отбеляза инж. Желев.

300 000 плътни кубика е дърводобивът, който РУГ-Бургас ще направи на територията на държавния горски фонд тази година.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Nablyudava-se-povisheno-tursene-na-durva-za-ogrev-175671
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.