Продължава акцията "Лято 2010" на Комисията за защита на потребителите
Автор: Екип Burgas24.bg 11:24 / 04.07.2010Коментари ()522
Продължава акцията на Комисията за защита на потребителите (КЗП) "Лято 2010". Необявяване на цени в хотели или пък липса на ценоразписи за услуги в хотелите са сред нарушенията, констатирани от комисията в първата седмица. В интервю Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) заяви, че сред откритите пропуски са липса на меню на български език в заведенията за хранене и развлечения, на етикети на някои видове промишлени стоки или пък на информация за съществени техни характеристики. Необявяване на цените на текстилни продукти, обувки, сувенири, които се предлагат в курортните комплекси и местата по Черноморието, където има голям брой туристи.

Първата седмица констатирахме, че седем обекта функционират без удостоверения за категоризация - един хотел и шест заведения за хранене и развлечения. Още същата седмица бяха спазени процедурите. Изготвен беше доклад, разписал съм заповедите и е наложена мярката "временно затваряне на туристически обект". Хотелът и три от заведенията за хранене и развлечения са по Южното Черноморие, останалите три от заведенията - по Северното Черноморие, посочи той.

Акцията тази година е с по-различна тематична насоченост. Може да се каже, че има повторяемост за неспазване на изискванията за функциониране на обектите в съответствие с процедурата, която Законът за туризма налага, а именно те да бъдат категоризирани или да са в разкрита процедура с временно удостоверение за категоризация.

Това нарушение присъства и миналата година при проверките. Имаме повторяемост относно липсата на етикет на български език в някои от промишлените стоки, предлагани на сергиите, включително и информация за съществените характеристики. За проблема необявяване на цените на услугите в хотелите се появиха индикации в края на миналия сезон, за липсата на меню на български език в заведенията за хранене и развлечения - също. Ние очаквахме, че това нарушение може би ще присъства и в дните през месец юни, затова бяха заложени адекватни указания в акцията, която започнахме, каза Дамян Лазаров.

Източник: агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Produlzhava-akciyata-Lyato-2010-na-Komisiyata-za-zashtita-na-potrebitelite-174981
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.