Около 17% от засетите с ечемик площи в Бургаско са ожънати
Автор: Екип Burgas24.bg 17:20 / 25.06.2010Коментари ()668
© Burgas24.bg
Около 17% от засетите с ечемик площи в Бургаско са ожънати, това каза Лиляна Василева, директор на регионалната служба "Растителна защита". По нейните думи 20 хиляди дка земеделски площи с пшеница са били засегнати от жълта ражда, която е била третирана от земеделските производители май месец. Нападнати от житна дървеница са били 60 хиляди дка площи, над прага на икономическа вредност, които е два броя за квадратен метър. Те са били третирани до 10 юни от земеделските производители за да не се допусне разрушаване на глутена и влушаване на хлебопекарните качества на зърнато.

"Няма притеснения за продукцията пшеницата и ечемика. Единственото, което притеснява в момента земеделските производители са падналите валежи и не може жътвата на ечемика да протече навреме", уточни Василева. Житната дървеница е един от най-опасните вредители по пшеницата. Неприятелят убожда зърната на пшеницата и разрушава глутена.

"В сравнение с миналата година по-малко площи се третираха. Миналата година третирахме 120 хиляди дка, плътността беше по-голяма 6-7 броя на квадратен метър", каза още Василева. От "Растителна защита" са приключили извеждането на борба при зърненожитните култури пшеница и ечемик, тъй като в момента се извършва жътвата на ечемика. "Не бива да се извършват третирания преди жътвата като имаме предвид остатъчни количества пестициди върху културите", посочи Василева.


Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Okolo-17-ot-zasetite-s-echemik-ploshti-v-Burgasko-sa-ozhunati-173261
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.