Басейнова дирекция провери 55 обекта по крайбрежието
Автор: Екип Burgas24.bg 15:47 / 25.06.2010Коментари ()994
© Burgas24.bg
От 7 до 23 юни Басейнова дирекция - Варна провери 55 обекта по Черноморското крайбрежие. Проверките са съвместни с експерти на РИОСВ и РИОКОЗ във Варна и Бургас и включват източници на замърсяване, намиращи се в близост до зоните с води за къпане в Черно море.

След проведена през май среща между МОСВ и Министерството на здравеопазването, със Заповед на Министъра на околната среда и водите Нона Караджова е разпоредено извършване на проверки на обекти по Черноморското крайбрежие. Контролната дейност цели осигуряване на максимално благоприятни условия за провеждане на туристическия сезон - лято 2010 г.

На територията на общ. Варна са проверени 19 обекта, сред които: ПСОВ "Златни пясъци"- Морско казино, к.к."Св. Св. Константин и Елена" - Минерален басейн, Офицерски, Централен, Южен плаж, централен плаж Аспарухово, "Бриз3" - буните и Кабакум централен плаж. В общ. Несебър проверки са извършени на плаж Равда, Свети Влас - В.С. Елените, Специализирана болница и Централен плаж. В общ. Созопол - Къмпинг Златна рибка, Черноморец - Централен и Южен плаж, Къмпинг Градина и в общ. Царево - Арапя и Попски плаж.

Експертите констатираха, че основни потенциални замърсители са заустванията от пречиствателните станции, които не са реконструирани и са технически остарели. Заустващите колектори на ПСОВ "Златни пясъци" и ПСОВ "Равда-Слънчев ден" са с нарушена цялост. Реконструкцията на ПСОВ "Златни пясъци" е в застой поради неутвърдена площадка. Има изготвени проекти за реконструкция на канализационната мрежа на к.к. "Св. Св.Константин и Елена", с цел препращане на водите към ПСОВ Варна, но строителството е преустановено поради започване на летния туристически сезон. При проверките експертите са констатирали, че водите от заустващите в морето дерета са чисти.

Дадени са 27 предписания, в т.ч. за изясняване на нерегламентирани зауствания в дерета преминаващи през к.к."Св. Св. Константин и Елена" и Варненски плаж, за актуализиране на разрешителните за заустване на водите на ПСОВ "Равда-Слънчев ден", ПСОВ "Елените" и "Свети Влас", за отстраняване на строителни и/или битови отпадъци и възстановяване проводимостта на дерета в общините Варна, Несебър, Созопол и Царево.

Съставени са 5 акта по Закона за водите: за заустване от ПСОВ без актуализирано разрешително на "ВиК"ООД Варна (за ПСОВ "Златни пясъци") и на "ВиК"ЕАД Бургас (за ПСОВ "Созопол", ПСОВ "Равда-Слънчев бряг"); за заустване без разрешително по Закона за водите на "Викиинвест 1" ЕООД гр.Пловдив и на "Санта Марина" за незаконно изграждане на две буни в Черно море (гр.Созопол).

По данни от РИОКОЗ - Варна и Бургас по Черноморските курорти водите за къпане са в добро състояние, съгласно европейските изисквания за качеството им.
Вторият етап от съвместната контролна дейност се предвижда да е през месец август.Тогава ще бъде проверено изпълнението на предписанията и ще се вземат проби от водите за къпане.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Baseinova-direkciya-proveri-55-obekta-po-kraibrezhieto-173226
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.