Зам. министър: Кризата се отрази добре на археологията, спря незаконното строителство
Автор: Екип Burgas24.bg 11:14 / 25.06.2010Коментари ()402
© Burgas24.bg
За археологическо лято 2010 г., както и за възможните промени в Закона за културното наследство разказа заместник-министърът на културата Тодор Чобанов.

- Какви са средствата за археологически разкопки, които Министерство на културата ще предостави това лято?
- Средствата за разкопки идват от различни източници - по линия на БАН и Министерството на образованието, чрез общините, във връзка със спасителни проучвания на инфраструктурни обекти като ЖП линии и магистрали. Съгласно Закона за културното наследство средствата за археологически проучвания се определят със закона за бюджета в централния бюджет, т.е. идват от частта за култура в него. За тази година сме предложили на МФ да се отделят около 1 млн. лева за археологически проучвания.

- Кои проекти ще бъдат финансирани приоритетно?
- Проучванията на старите столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново.

- Какви са разпоредбите на новия Закон за културното наследство във връзка с получаването на разрешения за започване на работа на отделните обекти?
- Законът предвижда разрешенията в повечето случаи да се издават от Министъра на културата. За съжаление в закона има редица слабости, които правят издаването на разрешенията труден и продължителен процес. Въпреки това към момента сме издали вече разрешенията за повечето от планираните за т.г. обекти. Обмисляме и законодателни изменения, които да оптимизират и облекчат процедурата.

- Какви са очакванията ви във връзка с това археологическо лято, къде очаквате работата да е най-интензивна?
- Работата навсякъде е интензивна. Истината е, че някои колеги просто се появяват в медиите повече от другите, т.е. въпрос на разгласа е колко се знае за един или друг обект. За нас особено важен е обектът в сърцето на София, свързан с изграждането на новата метростанция и запазването на археологията над нея. Проектът за станцията се изменя вече 4 пъти, за да се нагоди максимално към откритите древни структури. Целта е да се съхрани колкото е възможно повече и да се оформи един модерен подземен музей.

- Как приключи етапът на приемане на заявленията за регистрация на частните колекции, колко се регистрираха?
- Имаме около 210 души, които се декларираха в законово установения срок- 10 април 2010 г.

-  Какво мислите за предложенията, направени от Съюза на колекционерите в България?
- За момента конкретни предложения са постъпили основно по отношение на търговията с произведения на изкуството. Практиката е работните ни групи да изслушват и получават становища от всички заинтересовани страни. Министър Рашидов ни е възложил да оптимизираме режима, така че едновременно да гарантираме обществения интерес, но и да не спъваме пазара с неизпълними ограничения.

- Как ще се отрази кризата на процеса на социализация на културните обекти?
- В известен смисъл позитивно, защото спря нерегламентираното строителство в особено рискови зони като Стария Созопол, Несебър, Силистра и други. Същевременно кризата ни пречи да изпълняваме ефективно държавната политика в сферата на наследството - за социализацията трябват средства. За щастие европейските програми ще компенсират донякъде липсата на средства.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Zam-ministur-Krizata-se-otrazi-dobre-na-arheologiyata-sprya-nezakonnoto-stroitelstvo-173137
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.