Бургазлийка поведе битка срещу задължителното ваксиниране
Автор: Екип Burgas24.bg 15:33 / 23.06.2010Коментари ()1270
© BulPhoto
На фона на разгорялата се в последно време дискусия за и против ваксините, бургазлийката Елеонора Ризова поде по-различна битка, свързана със спорната манипулация. Жената реши да потърси гражданските си права, подавайки жалба до Върховния административен съд против закона, задължаващ родителите да ваксинират децата си.

Майката на две деца аргументира действията си с факта, че в листовките на самите ваксини производителите упоменават много като брой и тежки по характер странични реакции, които е възможно да настъпят вследствие на извършената манипулация. Позовавайки се на своите граждански права, упоменати в Конвенцията за защита правата на човека и човешкото достойнство във връзка с прилагането на постиженията на биологията и медицината, съгласно която "Всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободното и съзнателно изразено съгласие на заинтересованото лице. Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове. Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки един момент.", както и на на чл. 29 от Конституцията на РБ, според който "никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие", Елеонора настоява пред съдебната институция ваксините да станат "препоръчителни", а не "задължителни" както са в момента.

В жалбата си бургазлийката протестира и срещу обвързването на т.нар. "детски надбавки" с ваксинационния статус на децата. Както тя посочва по закон надбавките са социална помощ за "отглеждане и възпитание на дете". Отказът от предоставяне на тази помощ заради непоставени ваксини нарушава гражданските права на децата, тъй като се основава, според жалбоподателката, на "противоконституционни разпоредби".

Елеонора Ризова споделя, че повод за подетата от нея битка е фактът, че далеч по-безобидни лекарства нямат задължителен характер за прием дори човек да е болен. За разлика от тях при ваксинирането родителите се оказват без право да взимат решение за напълно здравите си деца като са заплашени със санкции под формата на парични глоби, отказ от достъп до детски градини и ясли, както и лишаване от детски надбавки. Последно време с разгръщане на дискусията около въпроса за задължителното ваксиниране все повече родители отказват имунизациите. Според Елеонора има сведения за майки, които са задължавани да заплащат клиничните пътеки за бебетата си ако откажат поставянето на първите две ваксини в родилното, които се слагат 24 и 48 часа след раждането. Тя посочва, че това по същество също е неправомерно, тъй като децата са здравно осигурени.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgazliika-povede-bitka-sreshtu-zadulzhitelnoto-vaksinirane-172653
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.