Продажбата на лабораторно отглеждано пилешко е вече факт на някои места
Автор: Екип Burgas24.bg 08:42 / 22.06.2023Коментари ()772
©
Американското министерство на земеделието и Агенцията по храните и лекарствата (АХЛ/FDA) одобриха продажбата на лабораторно отглеждано пилешко месо в страната, предаде ДПА.

В сряда “Ъпсайд Фуудс" и “Гуд Мийт", две калифорнийски компании, потвърдиха, че са получили зелена светлина да предлагат в САЩ "клетъчно култивирано" или "култивирано" месо, произведено без необходимостта от традиционно клане на животни. 

От “Гуд Мийт"нарекоха одобрението за производство и продажба на култивирано месо в САЩ "преломен момент за разрастващия се сектор на култивираното месо, птиците и морските дарове, както и за световната хранителна индустрия". 

“Ъпсайд Фуудс" нарече одобрението "исторически крайъгълен камък" и "началото на изцяло нова ера в производството на месо".

“Джойнт Баялоджикс", компания, която си сътрудничи с “Гуд Мийт", също получи разрешение за производство на тези иновативни продукти.

Култивираното месо се отглежда в стоманени резервоари, като се използват клетки, получени от живо животно, оплодена яйцеклетка или специализирана клетъчна банка.

“Ъпсайд Фуудс" произвежда големи листове от пилешки клетки, които след това се оформят в котлети и колбаси.

Въпреки че тези лабораторно отгледани продукти няма да се предлагат в магазините за хранителни стоки в САЩ в близко бъдеще поради ограничения в разходите и мащабирането, “Ъпсайд Фуудс" и "Гуд Мийт" планират да въведат своите предложения в ексклузивни ресторанти, пише БТА.

Над 150 компании в света се фокусират върху производството на месо на клетъчна основа, което обхваща не само пилешко, но и свинско, агнешко, риба и говеждо месо, тъй като въздействието на традиционната консумация на месо върху околната среда е най-силно изразено при говеждото месо.


Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Prodazhbata-na-laboratorno-otglezhdano-pileshko-e-veche-fakt-na-nyakoi-mesta-1724520
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.