Д-р Лорис Сайян: Само психиатрите не получават пари от Здравната каса
Автор: Екип Burgas24.bg 16:12 / 18.06.2010Коментари ()11150
© Burgas24.bg
Доктор Лорис Сайян, управител на диспансера за психично здраве в Бургас разговаря за намаляване на субсидиите за психодиспансерите и как това ще се отрази на дейността на лечебното заведение:

- Д-р Сайян какво е финансовото състояние на диспансера за психично здраве в Бургас? Вече се чуха тревожни сигнали от страната за орязване на финансирането на психодиспансерите?
- Формално получаваме с 15 % по-ниска издръжка от първи януари 2010 година и поне така са обявени нещата, и към момента нямаме момента черно на бяло няма друго освен това. Факт е, че получаваме това нареждане в средата на юни, когато сме изразходили парите за шестте месеца и това означава всъщност орязване не с 15%, а с 30 % от първи юли. Представете си вашият домашен бюджет ежемесечно да е със сто единици и едва да се вмествате в него и изведнъж да ви кажат, че от първи юли той ще е 70 единици. Няма да може да се вмествате. Не става дума за притеснение, мога категорично да кажа без капка съмнение, че ако това се случи и ако в този размер бъдат ограничени нашите средства от субсидията, която получаваме от общината, това означава че трябва да спрем да работим между първи и 15 октомври. Веднага ви давам пример. По предишния начин на субсидиране ние сме разполагали извън заплати и осигуровки с около 60 000 - 65 000 месечно за издръжка. Ние не сме учреждение с чиновници, ние работим с живи хора, които имат нужда от 24-часово обгрижване, хранене, отопление, бельо, лекарства и прочие. Ние тези неща трябва да ги осигуряваме, ако ще се наричаме болница. Сега какво се случва? С тези 30% редукция остават 9 000 лева месечно. Средно месечно ние харчим 25 000 за лекарства, 16 000 за отопление и осветление, разпределено на 12 месеца, като естествено през есенно-зимния период разходите са по-големи, но идва есента което означава, че отново ще имаме нужда от тези пари. Отделяме 9 000 лева за храна. Това са трите основни неща без, които не можем, така че с 9 000 лева няма да можем да се справим.

- Имате ли допълнителни приходи?
- Имаме допълнителни приходи, които за съжаление тази година намаляха. Например медицинските, които издавам, като платена не психиатрична услуга, защото това не е част от нашите преки служебни задължения тази година са намалели двойно. Аз нямам отговор защо това се е случило, но наистина за първите пет месеца на годината постъпленията са намалели двойно. Нямаме лъч надежда. Вярно е, че по линия на българската психиатрична асоциация няколко души се впрегнахме написахме текстове които са убедителни, логични и бяха предоставени на членовете от здравната комисия и от комисията по бюджет и финанси в НС и те са одобрили нашите аргументи. Вярно е и това читателите би трябвало да знаят, макар че не тяхна работа да слушат оплакванията на всички в тази държава, но какво да правим като все се случват неща които правят невъзможно функционирането на системите, психиатрията е единствената медицинска специалност, която няма никакви, нито лев постъпления от Здравната каса, защото ние нямаме клинични пътеки. Единственото, на което разчитаме е субсидията. Тези, които имат клинични пътеки като онколози, пневмофтизиатри, дерматолози и др. не че са много добре осигурени, но имат някакъв друг паричен поток, който им помага да оцелеят в кризата, докато ние нямаме.

- Това означава ли, че ще бъдете принудени да пускате у дома хората, които се нуждаят от психиатрична помощ или от стационарно лечение в диспансера ?
- Никак не ми се иска това да се случи и чудесното е, че аз намирам в лицето на отговорните служители в общината в цялата йерархия добро разбиране и те полагат всевъзможни усилия да омекотят удара. Дано да успеят. Освен това имам някои плахи, добри новини, че комисиите ще внесат искането за редукция като за психиатричните служби няма да има никаква редукция, но това са само думи и дали ще бъде гласувано или отхвърлено не зная. Все още сме в един период на голяма неяснота, но тъй като идват ваканциите и отпуските надявам се в скоро време ще бъде гласуван окончателно актуализирания бюджет и чак тогава ще разберем какво ще се случи с нас. От този миг нататък можем да коментираме няколко сценария- мрачния, ужасяващия или сценарият, по който нещата ще продължат да функционират по обичайния си начин.

- Бургаският психодиспансер е един от най- добрите в страната, до сега стоеше добре и във финансово отношение, но вие не се грижите само за хората, които се нуждаят от психиатрична помощ тук в Бургас. Получават ли финансиране и от други общини?
- Да, така е. Парадоксът е там, че така е устроен модела на психиатричното здравеопазване в България. Бургаска община плаща за лечение на всички хора от Бургаска област, а Бургаска област е най- голямата поне по площ в страната т.е. ние се грижим за всички пациенти, които имат някакъв психично здравен проблем от цялата област. Нашата психиатрична ТЕЛК обслужва за преценка за временна и трайна нетрудоспособност всички пациенти от Сливенска, Ямболска и Бургаска области. Ние лекуваме може би една трета от пациентите на Сливен и на Ямбол, макар че те си имат психиатрични служби, но те са малки и не могат да поемат изцяло ангажиментите за лечение на техните болни. През лятото ни е се превръщаме в една не само в национална, а в интернационална психиатрична болница т.е. има голям приток на хора от цяла България и от чужбина, които получават някакви проблеми по време на летуване, на курорта и се налага да се лекуват тук. В Бургас работят една тридесета от психиатрите в страната, които лекуват една десета от стационарните болни на България.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/D-r-Loris-Saiyan-Samo-psihiatrite-ne-poluchavat-pari-ot-Zdravnata-kasa-171652
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.