Нели Бойчева: Новата техника за опушване срещу комари дава 100% ефективност
Автор: Екип Burgas24.bg 14:58 / 15.06.2010Коментари ()748
© Impact Press Group
От вчера започна опушването срещу комари в Бургас. Нели Бойчева от Дезинфекционната служба каза, че опушването се извършва все още със старата налична техника, но утре ще пристигне новата и след обучение ще започне използването й вероятно в к-с "Меден Рудник".

"Модерната техника, която представлява пушка с топъл аерозол на немска фирма един от най-съвременни генератори за този вид дейност. При нея капката е с много микроскопични размери 10 микрометра, а при нормалните пръскачки е 100 микрометра. Тези капки се задържат на повърхността по-дълго време и обхващат по-голяма повърхност. Ефекта става почти 100%", коментира Бойчева.

С новата апаратура могат да бъдат третирани около 200 декара - т.е големи площи и дълбочината на струята е около 60 метра.Тя коментира още, че заради влажното и топло време тази година популацията на комари е повече от миналата година. "Мисли се и за възможността освен наземна да се включи и въздушна техника, която да обхване площта, която наземната техника не позволява. Но това е в процес на обсъждане и решение на общината", допълни специалистът.

Обработката на този вид инсекти-ларви и излетели комари е от март до края на октомври. Използваните препарати са разрешени от МЗ и са безвредни за хората.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Neli-Boicheva-Novata-tehnika-za-opushvane-sreshtu-komari-dava-100-efektivnost-170805
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.