Директорът на музея на Несебър: Проучванията добавят нови факти от историята на града
Автор: Екип Burgas24.bg 15:43 / 11.06.2010Коментари ()649
© Burgas24.bg
Интересът към Несебър и неговите паметници датира още от периода на Възраждането. Крепостните стени и кули на града, многобройните му църкви са видени и описани още през 18 век в пътеписите на Евлия Челеби, Вентцел фон Броняр и др. Това каза  директорът на музея "Старинен Несебър" Петя Кияшкина. По време на Руско-турската война 1828 - 1829 год. Несебър е завзет от руските войски. Оттогава датират и първите информации, рисунки и чертежи на крепостните стени и църквите.

"През 1929 г. Несебър попада и в полезрението на френските пътешественици - художника Дезарно и репортера Сейже. Внимание му отделя и географът Омер дьо Хел. Още първите изследователи на нашите старини академик Константин Иречек и Карел Шкорпил нашироко се спират върху неговата история и неговите паметници. През ХХ век интересът към града се задълбочава. За несебърските църкви пишат арх. Покришкин и Вера Иванова.

Най-ранните публикации на антични паметници принадлежат на проф. Гавраил Кацаров, последван от Иван Велков и проф. Христо Данов. През 1932 г. излиза и първата монография на арх. Александър Рашенов, посветена на най-важните несебърски църкви", обясни директорът на музея "Старинен Несебър".

Истинско системно изучаване на старините на Несебър, както и основните дейности по реставрацията и консервацията в него, започват във втората половина на ХХ век. "Тогава започват и интензивни археологически проучвания в града, извършвани от изявени български археолози.

Началото е поставено от проф. Иван Гълъбов, и е продължено от екип, ръководен от професорите Иван Венедиков и Велизар Велков. През различни години в археологическия екип участват ст. н. с. Люба Огненова-Маринова, Йорданка Чангова, Янка Младенова, проф. Михаил Лазаров, както и дългогодишният директор на Музея Жана Чимбулева. Проучванията продължават, а с тях се добавят нови данни и се разрешават редица научни проблеми от историята на града", каза още Петя Кияшкина.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Direktorut-na-muzeya-na-Nesebur-Prouchvaniyata-dobavyat-novi-fakti-ot-istoriyata-na-grada-169989
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.