Бутат на части "Златна перла" край Варвара
Автор: Екип Burgas24.bg 10:41 / 11.06.2010Коментари ()930
© Burgas24.bg
Комплексът "Златна перла" най-вероятно ще бъде съборен на части. Вече има заповеди, съобразени с приключените досега 8 дела. Това бе потвърдено от шефа на РДНСК-Бургас Георги Георгиев.

Заповедите са за доброволно изпълнение и са адресирани до "Краш 2000" - инвеститор на обекта. Според ангажираните по случая институции, въпреки слуховете за промяна на собствеността, деюре такава няма.

От няколко дни колегите от София се опитват да връчат документите на представителите на фирмата, но засега безуспешно, каза още Георгиев. Строителството на "Златна перла" стартира през февруари преди 4 години по инвеститорски проект на регистрираната в столицата "Краш 2000". По това време собственици на фирмата с по 50% са Емил Петров и Бахтишен Казанджиева.

Проектът е за девет луксозни къщички и хотел с басейни между Царево и Варвара. След сигнал на еколози, че се строи на територията на природен парк "Странджа", от екоминистерството предприеха проверка, която показа, че обектът няма оценка за въздействие върху околната среда.

Оказа се, че Община Царево е дала разрешенията въз основа на съгласувателно писмо, подписано от тогавашния зам.-министър на МОСВ Йордан Дардов. Според него ОВОС не е необходим, тъй като проектът е на площ под 10 дка. Дардов отрече да има нещо общо със съгласуването, а в последствие експертиза доказа, че подписът въхру писмото не е негов. Произходът на документа така и остана загадка.

Въпреки че още през февруари 2006 г. от РИОСВ издадоха заповед за временно спиране на строителните работи, строителството на комплекса продължи, тъй като инвеститорите от "Краш 2000" обжалваха. Реалното спиране стана факт, когато къщичките бяха готови на ниво груб строеж.

В крайна сметка 5-членен състав на ВАС се произнесе, че екооценка е необходима и без нея работата по "Златна перла" не може да продължи. "Краш 2000" неколкократно направиха постъпки пред МОСВ за изработване на оценка, получиха мълчалив отказ.

Въз основа на мой протест шефът на РДНСК - Бургас отмени 10-те строителни разрешения за обекта, каза Станимир Христов от Бургаска окръжна прокуратура, който следи случая от самото начало. Във връзка с публикации, че "Краш 2000" вече не са собственици, той уточни, че по водените дела те все още са в ролята на жалбоподател. "Краш 2000" обжалва отменените строителни разрешения, като за това са образувани 10 отделни дела. Първо на окръжно ниво, а след това и ВАС отхвърля всички жалби на инвеститорите.

"Краш 2000" обаче се възползват от извънреден способ за обжалване на окончателно решение, като посочват нови обстоятелства, обясни още прокурор Христов. Инвеститорите се позовават на вече приетия нов Общ устройствен план на община Царево, според който м. Дълбоки дол, където се намира и селището "Златна перла", е предвидено изграждането на курортна зона. Петчленен състав на ВАС е отхвърлил 8 от новите жалби на инвеститорите, две от тях обаче са върнати за ново гледане в Бургас, казва прокурорът Христов. Делата по тях чакат насрочване.

Източник: в. "Твоят ден"




Още по темата: общо новини по темата: 9
05.08.2012 »
19.04.2012 »
19.04.2012 »
19.04.2012 »
18.04.2012 »
09.06.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Butat-na-chasti-Zlatna-perla-krai-Varvara-169855
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.