Спасиха видра от басейн на новостроящ се хотел
Автор: Екип Burgas24.bg 09:29 / 03.06.2010Коментари ()1559
©
В РИОСВ беше получен сигнал за видра, попаднала в празен басейн на строящ се хотел в с. Равда. Животното е паднало в басейна вероятно по време на ловуване през нощта и бе изваденo благодарение на усилията на сигналоподавателя Драгомир Савов и служители от РИОСВ. Видрата е с размери около 80 см дължина с опашката, много жизнена и в отлично физическо състояние, даже доста агресивна и активно отбраняваща се при улавянето. Екземплярът беше пуснат на свобода в естествената си среда в река Ахелой.

Видът е световно застрашен, включен в Световния червен спикък на редките и застрашени видове в категорията "уязвим", в Червената книга на България в категорията "застрашен", защитен от Закона за биологичното разнообразие в Приложение 2 и 3, Бернската конвенция и Конвенцията CITES за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна като строго защитен.

Видрата обитава обрасли с гъста растителност водоеми и труднодостъпни скални брегове. Активна е нощем, като ловният и маршрут е от 3 до 5 км за нощ. Храни се с риба, ондатри, водни полевки, птици, жаби, раци.

Видрата е изчезнал вид на много места в Европа. Популацията в България е сравнително добре запазена. У нас най-висока плътност на разпространение видът има в Югоизточна България.



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Spasiha-vidra-ot-basein-na-novostroyasht-se-hotel-167692
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.