Тони Костова: Стремим се към деинституализация в социалните услуги
Автор: Екип Burgas24.bg 17:04 / 28.05.2010Коментари ()1399
© Burgas24.bg
Основното в Областната стратегия за развитие на социалните услуги е деинституализацията. Това каза по време на първата работна среща за изготвяне на стратегията Тони Костова, директор Регионална дирекция „Социално подпомагане" -Бургас. „Последните няколко години има редица писма и нормативни документи, които визират този процес и ние работим определено в тази насока", допълни тя.

От визираните в заповедите на Изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане това са двата дома за деца лишени от родителски грижи в Бургас и Средец, двата дома за деца с умствена изостаналост в с. Кошарица, община Несебър и в с. Искра в Карнобат и Дом за медико-социални грижи. „Това са едни от основните целеви групи деца, на които ще акцентираме. Другите целеви групи са хората с увреждания", коментира Костова.

Тя посочи дома в село Русокастро, община Карнобат, дома за възрастни хора с дименсия в с. Огнен и този в с. Славянци. „Вече имаме на лице и заповед за спиране настаняването на деца в ДДЛРГ "Ал.Г.Коджакафалията" в Бургас като до 2014 година трябва да закрием първите четири институции", каза още Костова. По нейните думи това означава развиване на алтернативни социални услуги, които да поемат децата от 0-3 г., 3-7г., 7-16 г. и 16-18г. в преходни и наблюдавани жилища и след това защитени жилища.

На миналата среща бе представена на вниманието на всички кметове и заместник-кметова в Областта ярко червена карта, на която три от общините бяха абсолютно празни откъм развити социални услуги. „Апелът ми е там, където видите празните общини, моля напълнете ги по някакъв начин. Основните потребности на населението на всяка община, с оглед на застаряващо население, деца, лица с увреждания, да се развиват социални услуги", призова Костова.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Toni-Kostova-Stremim-se-kum-deinstitualizaciya-v-socialnite-uslugi-166417
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.